CIRSD i BCARS održali konferenciju o izbegličkoj krizi

Dvodnevna Konferencija posvećena izbegličkoj krizi koju su zajednički organizovali Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Bostonski konzorcijum za arapske studije (BCARS), a pod pokroviteljstvom Karnegi korporacije, završena je danas u Beogradu.

Na Konferenciji je zaključeno da je izbeglička kriza poprimila dugotrajan karakter koji je dodatno otežan nepredvidljivošću daljeg razvoja situacije na terenu, ali i svih posrednih i neposrednih učesnika.

Konferenciju je otvorio profesor na Nortistern univerzitetu Denis Saliven, koji naglasio da je ideja za održavanje ovakvog skupa nastala prilikom zajedničke posete izbegličkom kampu Zatari u Jordanu na granici sa Sirijom, gde je bio sa predsednikom CIRSD-a Vukom Jeremićem.

„Zbog komplikovanosti same izbegličke situacije, ne postoje modaliteti rešenja koji mogu biti unapred usvojeni. Kada govorimo o ovoj situaciji i šest meseci predstavlja dug rok. Ne smemo zaboraviti da je glavni faktor cele krizne situacije građanski rat u Siriji, čiji je trajanje i dalja neizvesno“, zaključio je profesor Saliven.

Na Konferenciji su učestvovali istraživači i aktivisti iz Evrope, Amerike, ali i iz balkanskog regiona koji se neposredno bave izbegličkom krizom.  

Učesnici su zaključili da je Konvencija UN o izbeglicama iz 1951. ne odgovara aktuelnim oblicima izbegličkih kriza, te da je neophodno raditi na njenoj reformi kako bi se što se bolje suočili sa izbegličkim realnostima 21.veka. Takođe je podvučeno da bi ovakva reforma predstavljala smo jedan deo neophodne reforme celokupnih Ujedinjenih nacija.Izbeglička kriza je bila tema na konferencijama održanim u Istanbulu i  Briselu u prethodnih nekoliko meseci, a Konferencija u Beogradu predstavlja nastavak zajedničkog rada CIRSD-a i BCARS-a. Sledeći skup planiran je tokom jeseni u Njujorku. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti