CIRSD na think-tank simpozijumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

 Viši savetnik CIRSD-a Damjan Krnjević Mišković učestvovao je na sipmozijumu koji okuplja think-tank organizacije Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, na panelu o novom Putu svile. Drugi po redu simpozijum na visokom nivou održan je na Bledu, u Sloveniji, 2. i 3. septembra, kao prateći panel Bledskog strateškog foruma 2014.

Simpozijum je održan u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Slovenije i Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, zajedno sa Fondacijom Kine za međunarodne studije (China Foundation for International Studies - CFIS) i Bledskom školom za menadžment. Na simpozijumu su učestvovali nekadašnji šefovi država, visoki vladini zvaničnici i diplomate, bivši ambasadori, uticajni intelektualci i akteri na političkoj sceni centralne Evrope, Balkana i Kine.

Krnjević Mišković je govorio na panelu na kom su učesnici razmatrali različite predloge kako obnoviti drevni Put svile, koji je skoro 2.000 godina povezivao zapadnu Kinu, jugoistočnu Aziju i Malajski arhipelag na istoku, putem centralno azijske stepe na severu i indijskog potkontinenta na jugu, prolazeći kroz Persiju, Arapsko poluostrvo, Anadoliju, basen Crvenog mora i istočnu Afriku, kao i kroz Balkan i druge delove evropskog kontinenta.

Kineski predsednik Ksi Džinping (2012-2013) prvi je izneo tezu o novom Putu svile „Jedan pojas, jedan put“, kao ekonomskom, otvorenom konceptu. Ta inicijativa zamišljena je kao način da se unapredi politička komunikacija, putevi, železnice i pomorske veze, neometana trgovina, protok valuta, razmena znanja i ljudi sa naglaskom na praktičnoj saradnji u oblasti infrastrukture, povezivanja, ekonomije, trgovine, energije, ekoligije i finansijskih usluga.

Damjan Krnjević Mišković govorio je o značaju te inicijative, jer predstavlja izuzetnu priliku da se prodube i prošire mogućnosti saradnje između 16 centralno evropskih i zemalja Balkana i Kine. On je takođe istakao strateške implikacije novog Puta svile, naglasivši veliku ambiciju te inicijative: „Ako se ova ideja realizuje kao što je predviđeno, geopolitika i geo-ekonomija globalizacije suštinski se može izmeniti.“

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti