CIRSD organizator medjunarodne konferencije o Bliskom istoku u Hong Kongu

Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je danas u Hong Kongu prvi zajednički sastanak Izvršnog i Savetodavnog odbora, na kojem je usvojen program rada, kao i lista projekata za 2014. godinu.

Članovi Saveta CIRSD-a podržali su organizovanje velike konferencije o Bliskom istoku u Beogradu, kao i izradu Studije o energetskoj odživosti Jugoistočne Evrope. Pored toga, na sastanku je usvojena odluka da se tokom 2014. godine u organizaciji CIRSD-a realizuje u Beogradu stručni skup “Diplomatska kriza iz jula 1914.”, kao i da se CIRSD angažuje na projektima iz oblasti održivog urbanog razvoja.

Po završetku radnog dela sastanka, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić istakao je da su impresivan doprinos diskusiji o održivom razvoju dali profesor Džefri Saks i kineski ministar zadužen za razvojnu politiku Li Vej, dodavši da je izuzetno priznanje CIRSD-u da je prvi put u istoriji vlada Kine dala saglasnost jednom od svojih ministara da bude u savetodavnom telu nekog medjunarodnog thinktank-a.

“Velika je čast što u Savetu CIRSD-a imamo ljude sa ovakvim renomeom i medjunarodnim iskustvom. Ovaj sastanak bio je i dragocena prilika da se razmene mišljenja o najvažnijim pitanjima aktuelnih medjunarodnih odnosa”, izjavio je Jeremić.

Bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz istakao je važnost osnaživanja koncepta održivog razvoja u svetu i naglasio da je jako dobro sto se sedište CIRSD-a nalazi u Srbiji, jer to može dati novi imidž celom Balkanu i mobilisati mlade ljude u ovom regionu.

“Ovo je bio izuzetan sastanak medjunarodnog saveta CIRSD-a, tokom koga je akcenat diskusije bio stavljen na dešavanja u Aziji, kao i na globalnu strategiju za održivi razvoj. Velika je privilegija za CIRSD sto je aktuelni kineski ministar Li Vej učestvovao u radu odbora”, izjavio je profeseor Džefri Saks.

Na današnjem sastanku dva najviša tela CIRSD-a učestvovali su članovi Savetodavnog odbora - bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, profesor Kolumbija Univerziteta Džefri Saks, bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Švajcarske Mišelin Kalmi Rej, bivši ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Muhamed al Salem al Sabah, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, bivši ministar spoljnih poslova Maroka Mohamed Benaisa, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Nur Hasan Virajuda, kao i predsednik Centra za razvoj istraživanja Državnog saveta Kine ministar Li Vej.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti