CIRSD organizovao Forum o „Putu svile“ u Varšavi

Treći godišnji forum o “Novom putu svile” organizovan je u Varšavi u saradnji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), Razvojnog istraživačkog centra državnog saveta Kine (DRC), poljske agencije za informacije i strane investicije i razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Gostima su se na svečanoj ceremoniji otvaranja ove dvodnevne međunarodne konferencije obratili i predsednici Kine Si Đinping i Poljske Andržej Duda. Šefovi obe države posebno su istakli strateški značaj inicijative „Pojas i put“, u čijoj primeni vide značajnu ulogu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

Kineski predsednik je, takođe, podvukao i značaj koji tink tenk mreža okupljena oko „Novog puta svile“ (SiLKS) može imati u pružanju pomoći vladinim institucijama u izučavanju infrastrukturnih pravaca, usklađivanja strategija i politika sa ostalim državnim akterima u projektu „Pojas i put“, kao i u edukovanju šire javnosti o potencijalnim prednostima ovog projekta.

Predsednik CIRSD-a i kandidat Srbije za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić govorio je na večeri povodom otvaranja ovogodišnjeg Foruma, istakavši da „inicijativa Pojas i put ima potencijal da u potpunosti transformiše politički i ekonomski tok globalizacije u 21. veku“. Kao jedan od osnivača, Jeremić je izlaganje imao i na godišnjem sastanku SiLKS-a, na kom je učestvovao zajedno sa predsednikom DRC-a i kineskim ministrom Li Veiem.

SiLKS predstavlja najveću međunarodnu mrežu tink tenkova posvećenu izučavanju inicijative „Pojas i put“ sa više od 50 osnivača, partnera i posmatrača.

Osim predsednika Jeremića, Forumu u Varšavi prisustvovao je i viši savetnik Damjan Krnjević Mišković.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti