CIRSD organizovao međunarodnu konferenciju o "Novom putu svile"

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je danas u Istanbulu veliku međunarodnu konferenciju o "Novom putu svile" - jedinstvenom programu strateških investicija u izgradnju transportne infrastukture evroazijskog prostora, koji ima za cilj da se železničkim, drumskim i morskim koridorima jače povežu Evropa, centralna Azija i Kina.
Konferencija je okupila visoke zvaničnike zemalja koje se nalaze na Novom putu svile, poslovne lidere, kao i vodeće stručnjake uglednih međunarodnih instututa.
Izmedju ostalih, na konferenciji učestvuje Li Vej, ministar u kineskoj vladi zadužen za pitanja razvoja i član Borda CIRSD-a. On je u svom današnjem izlaganju pokrenuo inicijativu da se uspostavi Mreža instituta za podrsku realizacije Novog puta svile. Skupu se specijalnom porukom podrške obratio i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Imajući u vidu da bi Novi put svile trebalo da prodje i delovima Balkana, konferencija je izazvala veliko interesovanje u ovom regionu. Na današnjem skupu, izmedju ostalih, učestvovali su Igor Lukšić, potpredsednik Vlade Crne Gore, Mile Janakieski, ministar transporta i komunikacija Makedonije, kao i Dorijan Ducka, zamenik ministra energetike Albanije.

Otvarajući konferenciju, Vuk Jeremić, predsednik CIRSD-a, naglasio je da Novi put svile nudi novu paradigmu razvoja za kompletan prostor Evroazije i da je neophodno iskoristiti pun potencijal ove inicijative. Radi se, kako je Jeremić naglasio, o jedinstvenom i sveobuhvatnom projektu saradnje i investicija, koji donosi korist svim uključenim stranama, a da je na pojedinačnim državama da kroz svoje nacionalne razvojne planove i međusobnu koordinaciju maksimiziraju ekonomske, političke i kulturne dobiti.
Na završnom panelu konferencije govorili su Migel Moratinos, nekadašnji ministar spoljnih poslova Španije, Šaukut Aziz bivši premijer Pakistana kao i prof. Peter Nolan, šef katedre studija razvoja Univerziteta Kembridž.
Konferenciju o Novom putu svile CIRSD je organizovao u partnerstvu sa Centrom za strateško istraživanje Ministarstva spoljnih poslova Turske, turskom Fondacijom za političko, ekonomsko i socijalno istraživanje (SETA), kao i Savetom za razvojno istraživanje Vlade NR Kine.‎

Foto galeriju sa konferencije mozete pogledati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti