CIRSD organizovao panel diskusiju sa Džordžom Fridmanom

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je u Beogradu diskusiju pod nazivom "Vetrovi promena", gde je ekskluzivni gost bio  Džordž Fridman, jedan od najuticajnijih analitičara međunarodnih odnosa, sa kojim je razgovarao predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić.

Tokom diskusije dotaknute su mnoge ključne teme u aktuelnim međunarodnim odnosima. U vezi sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa, Džordž Fridman je istakao da treba razlikovati političku krizu od funkcionisanja administracije i vođenja države. Podvukao je da je, uprkos drugačijim prividima, na snazi kontinuitet u vezi sa spoljnom politikom SAD.

https://www.youtube.com/watch?v=8UfPu93_Ock
Fridman je rekao da na delu nije resetovanje odnosa sa Rusijom i da, ako je i bilo takvih namera, one se ne realizuju. Kvalifikovao je situaciju u Ukrajini kao "zamrznuti konflikt", i dodao da sankcije Zapada nisu najveći problem za Rusiju, već da je to trenutna cena nafte.

U vezi odnosa SAD i Nemačke, Fridman je istakao da izjava Angele Merkel da "Evropa mora da se osloni na sebe samu", zapravo otvara vrata potencijalnog budućeg evroatlanskog partnerstva i da trenutna situacija, u kojoj Evropa ne doprinosi dovoljno sopstvenoj bezbednosnom sistemu, nije održiva. "Tramp nema previše vrlina, ali jedna od njih je da teme od ovakve važnosti ne gura pod tepih, već ih stavlja na pregovarački sto", naglasio je Fridman.

Tokom dela razgovora koji se odnosi na Evropu, Fridman je istakao da Bregzit ne oličava animozitet Velike Britanije prema EU, već pokušaj da se Britanci snađu u veoma komplikovanom sistemu upravljanja koji je na snazi na evropskom kontinentu. "Evropska unije je bila zamišljena kao predivan projekat, ali možda previše ambiciozan", ocenio je on. Jeremić je postavio pitanje vakuma koji usporavanje proširenja ostavlja na Balkanu i da li to može da vodi potpunom napuštanju evropskih standarda upravljanja i demokratije. "Integracija u EU bi unela dodatnu kompleksnost za ovdašnje države i tu bih savetovao opreznost", poručio je Fridman. "Ja bih radio na vašem mestu razmišljao o Balkanskoj federaciji", dodao je.

"Turska će biti velika sila", bila je jedna od poruka Fridmana, koji je objasnio da doskorašnja nestabilnost u Turskoj ne mora biti znak slabosti, već transformacije. Kvalifikovao je tu zemlju kao "nezamenjivu", na Balkanu, ali i na mnogim drugim mestima u svetu. U vezi sa krizom u Zalivu, Fridman je naglasio da je Amerika jasno poručila arapskim zemljama da moraju formirati koaliciju između sebe u cilju borbe protiv Islamske države, ili će u protivnim Amerika napustiti region.
 
Fridman je takođe poručio da je rat na korejskom poluostrvu "moguć". Kina trenutno igra ulogu posrednika u smirivanju tenzija na poluostrvu. Fridman je objasnio da ukoliko Kina ne uspe da iznudi ustupke od Severne Koreje u vezi sa njenim vojnim i posebno nuklearnim kapacitetima, SAD će vojno intervenisati.

Na samom kraju diskusije, Fridman je poručio publici da je ovaj region bogat umovima i talentima i da ima veliki potencijal. "Ne treba sebe da gledate odvojeno od Istočne Evrope, već kao na njen produžetak. To će biti u sledećim decenijama srce Evrope", zaključio je Fridman.

Još jedna u nizu CIRSD diskusija održana je pred velikim brojem gostiju i izazvala je veliku pažnju predstavnika diplomatskog kora i medija.

Snimak događaja pogledajte ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=ImsKp7Sl_DA

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti