CIRSD organizovao panel diskusiju sa Kevinom Radom

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je diskusiju u Beogradu sa Kevinom Radom, bivšim premijerom Australije i jednim od najuticajnijih intelektualaca današnjice, o najvažnijim temama iz oblasti globalne bezbednosti. Razgovor, kojim je promovisan 8. broj časopisa "Horizonti", vodio je predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić. 

Jeremić je u razgovoru sa Radom prošao kroz široki spektar pitanja, koja se tiču međunarodnih odnosa i bezbednosti, počevši od globalne ocene trenutnog stanja. Kevin Rad je istakao da je 2016. godina, gledano s aspekta međunarodnih odnosa, predstavljala svojevrsan zemljotres, imajući u vidu Brexit, donekle neočekivan izbor novog američkog predsednika, neuspeh referenduma u Italiji i socijalni prevrat u Brazilu. Ovaj potres će se preneti u 2017. godinu i prouzrokovaće novu globalnu dinamiku, pre svega u trouglu SAD-Kina-Rusija. 

Gospodin Rad je, u vezi izabranog predsednika SAD Donalda Trampa, istakao da treba naročito obratiti pažnju na dva noviteta: prvi, da je u oblastima međunarodne trgovine Tramp ubeđeni protekcionista, a drugi da je, u odnosu na aktuelnu američku administraciju, naklonjeniji metodu saradnje sa Rusijom, u vezi Bliskog istoka i Ukrajine, umesto sukobljavanja. 

Istovremeno, Rad je naglasio da je prerano govoriti o resetovanju američko-ruskih odnosa, budući da dolazeća američka administracija još uvek nije definisala parametre pregovaranja i odnosa sa Rusijom, u vezi ključnih otvorenih pitanja. 

Kevin Rad je zatim govorio o neposrednoj budućnosti američko-kineskih odnosa, posebno istakavši da Kina još uvek nije formirala zvaničan stav o novoj američkoj administraciji, kao i da je ključna nepoznanica kakvu poziciju će novi predsednik SAD zauzeti prema aktuelnom modelu kineskog rasta. Gost CIRSD-a je takođe pojasnio neke ključne aspekte "Jednog pojasa, jednog puta",  programa investicija u globalnu infrastrukturu, iniciranog od strane kineske vlade, ocenivši da je on ukupno gledavši pozitivan po globalni rast, trgovinu i investicije. 

U vezi situacije u Evropi, Kevin Rad je ocenio da institucionalna i identitetska kriza ima više uzroka, jedan od kojih je rastuća socijalna nejednakost, rezultat neoliberalnog ekonomskog modela. Socijalna nejednakost pothranjuje populizam, koji preti da prevlada u nekim od ključnih evropskih država. Gospodin Rad je naglasio da bi ovakav trend mogao da ima porazne ekonomske posledice po Evropljane, kao i da bi im savetovao da iznađu novi, prihvatljiv model političke saradnje, koji ne bi ugrozio postignuto jedinstveno tržište i ekonomske slobode na njemu. 

Procenio je ipak da ne očekuje dalju fragmentaciju Evropske unije, kao i da će Brexit imati negativne posledice pre svega po samu Veliku Britaniju. 

Jeremić je zaključio razgovor sa Radom pitanjem o budućnosti Ujedinjenih nacija. Gost CIRSD-a je istakao da, uprkos velikim izazovima i osporavanjima, UN i međunarodno pravo ostaju jedna od retkih brana od potpune samovolje i unilateralizma u međunarodnim odnosima. 

Kevin Rad se, komentarišući nedavno okončanu kampanju za mesto generalnog sekretara UN, izuzetno pohvalno izrazio o srpskoj kandidaturi i Jeremiću, ocenivši da je ona doprinela vidljivosti i prestižu Srbije na globalnoj sceni, kao i kvalitetu samog procesa - imajući u vidu podnetu kandidatsku platformu. 

Razgovor sa Kevinom Radom, koji je održan u prepunoj sali Mikser Hausa, izazvao je veliki interes građana, diplomatskog kora, kao i medija.

Slike sa događaja pogledajte ovde.

Snimak događaja pogledajte ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=7x1braLTNCQ

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti