CIRSD panel u Parizu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u partnerstvu sa prestižnim Francuskim institutom za međunarodne odnose (IFRI) organizovao je u Parizu panel o ulozi Kine u savremenim međunarodnim i ekonomskim odnosima. Ovaj događaj je istovremeno i evropska promocija najnovijeg broja časopisa Horizonti koji CIRSD izdaje već godinu dana.


Debatu u Parizu moderirao je predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, a kao panelisti su nastupili bivši australijski premijer Kevin Rad, nekadašnji premijer Pakistana Šaukat Aziz, počasni predsednik IFRI i direktor Konferencije o svetskoj politici Tijeri de Monbrijal, kao i doskorašnji ambasador Japana pri Ujedinjenim nacijama Tsuneo Nišida.

Jeremić je u uvodnoj reči istakao rastući značaj Kine na međunarodnoj scenI, bez koje nije više moguće odgovoriti ni na jedan globalni izazov.

Sama debata bila je podeljena u tri segmenta, tokom kojih se razgovaralo o odnosu Kine sa drugim velikim regionalnim i svetskim akterima¸ zatim glavne globalne inicijative i izazove u kojima Kina ima važnu ulogu, a na kraju su učesnici dali svoju procenu uloge Kine u međunarodnim odnosima u narednoj deceniji.

Govoreći o odnosu Kine sa drugim svetskim akterima, Tijeri de Montbrial je istakao značajan, ali nedovoljno iskorišćen potencijal saradnje Evrope i Kine.


"Kina je u potpunosti posvećena svojoj dugoročnoj projekciji i razmišlja o procesima na duge staze", rekao je Kevin Rad, podvukavši da "ne treba očekivati dramatično usporavanje ekonomije Kine i da čak i u trenutnoj zimi njihove ekonomije godišnji rast neće ići ispod 6 odsto”.


Šaukat Aziz istakao je da "dolar ostaje svetska valuta broj jedan i da interes Kine nije da iz korena menja globalni finansijski poredak". On je istovremeno podvukao važnost stvaranja Azijske banke za finansiranje infrastrukture (AIFB) i pokretanje izgradnje Novog puta svile, koje je nazvao "neophodnim inicijativama za stimulisanje globalne ekonomije i snažnije povezanosti različitih regiona i privreda".


Na samom kraju Tsuneo Nišida je zaključio da "Kina ne može biti smatrana status quo silom, iako se često nastoji dati privid, budući da usled njenog ogromnog razvoja i jačanja ona neophodno traži nove forme organizovanja globalnog upravljanja".

Tokom panela, učesnici su govorili i o ulozi Kine u Ujedinjenim nacijama, reformi aktuelnih multilateralnih institucija, kao i uticaju Kine na razvoj Afrike.


Dabata kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, izazvala je veliku pažnju francuske javnosti i društvene elite, kao i diplomatskog kora u Parizu.

Foto-galerija je dostupna ovde

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti