Drugi dan Seminara o međunarodnim odnosima

Drugi radni dan Intenzivnog seminara o međunarodnim odnosima počeo je izuzetnim predavanjem Ralfa Langnera o ulozi i mestu informacionih i komunikacionih tehnologija u savremenim međunarodnim odnosima. Lagner je je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za sajber bezbednost sa vise od 25 godina iskustva u sajber obezbedjivanju velikih sistema i osetljivih objekata.

 

 

Poseban akcenat tokom predavanja stavljen je na aktuelne prakse i trendove u sajber špijuniranju i nadgledanju, zaštiti vitalnih sistema, vojnih objekata i električnih mreža. Lagner je polaznicima seminara analizirao najpoznatije slučajeve sajber napada izmedju država, kao i onih na privatne kompanije. Objasnio je kako nove tehnologije utiču na geopolitičke trendove, kao i načine na koje transformišu odnose izmedju država i privatnih kompanija.

 



O Latinskoj Americi sveobuhvatno predavanje polaznicima seminara održao je Luis Almagro, aktuelni Generalni sekretar Organizacije američkih država (OAD) i bivši ministar spoljnih poslova Urugvaja. Almagro je analizirao geopolitičke trendove na kontinentu, kao i glavne ekonomske i socijalne izazove za države Latinske Amerike. On je govorio o borbi OAD-a protiv kršenja ljudskih prava, korupcije, organizovanog kriminala, siromaštva i socijalne nejednakosti. Almagro je objasnio pivotalnu ulogu Brazila na kontinentu, kao i uticaj spoljnih makroregionalnih sila na Latinsku Ameriku. Generalni sekretar OAD-a se u svom izlaganju dotakao i uloge BRICS razvojne banke.

 



Profesor na Američkom mornarickom ratnom koledžu i jedan od urednika američkog stručnog časopisa "Nacionalni interes" Nikolas Gvozdev održao je zapaženo predavanje o spoljnoj politici SAD, kao i o aktuelnom međunarodnom poretku u poslednjoj fazi drugog mandata predsednika SAD Baraka Obame. Gvozdev je analizirao najnovije promene u globalnom političkom i finansijskom upravljanju i predočio razloge zbog kojih je današnji svet manje predvidiv nego ikada od kraja 2. svetskog rata. Objasnio je polaznicima seminara glavne spoljnopolitičke rezonovanja u američkoj administraciji, kao i spoljnopolitičke dileme koje ce se postaviti pred kandidatima na predstojećim predsedničkim izborima. Profesor Gvozdev je analizirao situaciju na Bliskom istoku i u Ukrajini sa američkog stanovišta i predočio različita scenarija za razvoj situacije u ovim teatrima.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti