Džefri Saks o krizi u Ukrajini na CIRSD konferenciji

Profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks (Jeffrey Sachs) učestvovao je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu „Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: istorijske pouke“, 30. i 31. maja, u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).  Prof. Saks govorio je na panelu „Kriza u Ukrajini: talas novog hladnog rata?“.

Rusija, EU i SAD povlače poteze u sve turbulentnijem regionu istočne Evrope gde svaka od strana pokušava da izmeni postojeću ravnotežu moći u svoju korist. Panel je imao za cilj da pomogne u boljem razumevanju mogućih smernica ove krize, kao i da objasni kako ona može uticati na budući razvoj događaja u regionu.

Profesor Saks je rekao kako zapad nije bio spreman da na adekvatan način pruži podršku Rusiji u procesu tranzicije iz 1991. godine (za razliku od Poljske i ostalih zemalja Varšavskog pakta), kao i da je to iskustvo ostavilo dubok trag u ruskom pamćenju. U vezi sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, on je istakao da sve strane uključene u krizu snose određenu odgovornost. Profesor Saks je apelovao za poštovanje međunarodnog prava, poručivši da je uključivanje u globalne ekonomske tokove i saradnja sa Evropom jedini put koji Rusiji garantuje uspeh.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti