HORIZONS | Sjedinjene Američke Države - Džin pred izazovom

[EDITORIAL]

 

Istrajnost u svojim osnivackim principima slobode i vladavine prava, uz zavidan geografski položaj, prirodne resurse i stalno obnavljanje ljudskog potencijala, ucinili su da Sjedinjene Američke Države postanu najmoćnija drzava na svetu. Vanredan doprinos Amerike turbulentnim događajima XX veka doveo je do trijumfa čovečanstva nad Nacizmom, kao i do nedvosmislenog ishoda Hladnog rata.

 


Trijumfalna atmosfera koja je obelezila pad Berlinskog zida stvorila je iluziju o kraju istorije. Ipak, na početku trećeg milenijuma, nalazimo se u dobu sveobuhvatne globalne transformacije. Sfere uticaja se menjaju, kao i politički, ekonomski i društveni odnosi u sve većem delu sveta: od Evroazije i Bliskog istoka, do Istocne Azije i Afrike.

Obezbeđivanje mira, stabilnosti i nastavka progresa čovečanstva pod ovim uslovima će zahtevati još intenzivniju međunarodnu saradnju. Imperativ ozbiljnog multilateralizma zahteva novi nivo urgentnosti u nasem vremenu, delom zbog do sad nezabelezene opasnosti klimatskih promena, ali i rastuće nejednakosti između i unutar država.

Isto važi i kada je rec o potrebi za mudrim i odlučnim liderstvom - počevši od Sjedinjenih Američkih Država, koje po svim merilima i dalje predstavljaju najznačajnijeg geopolitičkog aktera na svetu. Način na koji će dzin odgovoriti na sve veći niz izazova će svakako uticati na zivote svih stanovnika planete.

Ovo izdanje magazina Horizons je iz tog razloga posvećeno Americi, u kome se autori bave ključnim unutrašnjim i spoljnim pitanjima ove zemlje - od budućnosti transatlantskih i transpacifičkih bezbednosnih i ekonomskih aranžmana, ključnih bilateralnih odnosa, stanja socijalnih i zdravstvenih programa, obnove urbanih područja i održivog razvoja, tehnološke inovacije i potrebe da se modernizuju različite infrastrukturne mreže.

Jedan broj autora se osvrće i na negativne efekte ogorcenih partijskih podela, i njihovo štetno prelivanje na kreiranje američke spoljne politike.

Nadamo se da ce nase izdanje za jesen 2015. godine ne samo doprineti boljem globalnom razumevanju savremenog političkog diskursa u SAD, već i raspravama unutar same zemlje koje će svakako biti sve življe kako se budemo približavali izborima u 2016. godini.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti