Izjava saučešća predsednika Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića povodom smrti Nelsona Mandele

Odlazak Nelsona Mandele, bivšeg predsednika Juznoafričke Republike, je dan velike žalosti za ceo svet.
Predsednik Mandela je bio jedan od najvećih državnika 20. veka: herojska ličnost čija je politička zaostavština i moralna težina ostavila dubok trag u našem dobu.  
Izražavam svoje najdublje saučešće njegovoj porodici, narodu i Vladi Južnoafričke Republike zbog gubitka velikog arhitekte nove Južnoafričke Republike i nove Afrike u celini. Tuga miliona ljudi širom sveta predstavlja veliko i zasluženo priznanje instinskoj medjunarodnoj ikoni, koji nas je izjavom duboko urezanom u pamćenje pozvao da postanemo “nešto što nikada nismo bili i čemu nas je naše (…) iskustvo (…) nemaštine naučilo: moramo postati veći nego što smo ikada bili – hrabriji nego ikada, bogatiji u duši, otvoreniji u pogledu”.
Madiba, kako je medju nacijom bio poznat, je oličenje istinskog demokratskog lidera. Tokom svog života – kao borca za slobodu, političkog zatvorenika i državnika – Mandela je pokazivao nepokolebljivu veru u ljudsko dostojanstvo, jednakost i pravdu za sve ljude, demonstrirajući  drugačiji način izražavanja neslaganja u suočavanju sa nemaštinom, nepravdom i predsrasudama.
Naše najveće priznanje slavnom sinu Afrike bi bilo da ne zaboravimo i da ne izdamo ideale, vrednosti i principe za koje se on borio. Jedino tako možemo biti sigurni da ćemo sačuvati neprocenjivu zaostavštinu  koju nam je Madiba ostavio.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti