Jeremić govorio na Azija samitu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Samit Azije", koju tradicionalno organizuje renomirani američki Milken institut, u Singapuru. Na dvodnevnoj konferenciji u Singapuru, Jeremić je govorio na centralnom panelu pod nazivom "Globalni rizici".

 

 

Predsednik CIRSD-a je istakao činjenicu da se svet nalazi u previranju i da se stiče utisak da “ne postoji kontorla nad procesima koji će vrlo verovatno imate snažne posledice po čovečanstvo u 21.veku”. Jeremić je skrenuo pažnju na slabosti globalnog upravljanja, sub-optimalno funkcionisanje međunarodnih organizacija, gubitak poverenja u Ujedinjene nacije, kao i nejednak ekonomski razvoj u svetu. On je upozorio da se nizak nivo međusobnog poverenja između glavnih globalnih aktera, može katastrofalno odraziti na završnicu pregovora o klimatskim promenama, ali i na održavanje mira u stabilnosti u svetu.

 

Tokom boravka u Singapuru, predsednik CIRSD je održao i predavanje na "Li Kvan Ju školi državne administracije" Nacionalnog univerziteta, koja slovi za jednu od najprestiznijih obrazovnih institucija Azije, gde je govorio o aktuelnim previranjima u svetu. Jeremić je, pred brojnom publikom koju su činili postdiplomski studenti međunarodnih odnosa, ali i predstavnici akademske i poslovne elite Singapura, govorio o svom iskustvu predsednika Generalne skupstine Ujedinjenih nacija i založio se za modernizaciju ove ključne međunarodne organizacije. Predsednik CIRSD-a je istakao da bez povećanja efikasnosti i transparentnosti, UN dolaze u opasnost da izgube funkciju glavne platforme za harmonizovanje akcija država ćlanica, kao ni da obezbede elementarne preduslove za očuvanje mira i promovisanje globalnog održivog razvoja. "U današnjem svetu spojenih sudova, koji nikada nije bio povezaniji i međuzavisniji, gotovo svi rizici, kao i pozitivni rezultati su de fakto zajednički. U takvom svetu, ili će multilateralna diplomatija doživeti svoju renesansu, ili će svet polako, ali sigurno kliziti prema haosu", naglasio je Jeremić.

 

Jeremić je govorio I o najvećim izazovima sa kojima se trenutno susreću I ostale multilateralne institucije, kao i o načinima na koje se može unaprediti globalno političko i ekonomsko upravljanje, posebno ističući značaj regionalnih foruma I učvršćivanje mehanizama njihove saradnje sa globalnim organizacijama.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti