Jeremić govorio u Vatikanu

Specijalni dvodnevni simpozijum o gradovima i Agendi održivog razvoja održan je 21. i 22. hula u Vatikanu u zajedničkoj organizaciji Pontifikalne akademije nauka Vatikana i UN mreže održivog razvoja (SDSN).


Okupljenima na događaju su se obratili između ostalog Papa Franja, kancelar pontifikalne akademije biskup Marselo Sančez Sorondo, direktor SDSN i član savetodavnog odbora CIRSD-a Džefri Saks, guverner Kalifornije Džeri Braun, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i gradonačelnik Rima Ignjacio Marino.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić predvodio je završni panel konferencije, na kojem su između ostalog izlaganja imali i gradonačelnici San Franciska i Nju Orleansa.

 



Tokom svog govora, Jeremić je podvukao činjenicu da će se implementacija 17 ciljeva održivog razvoja, čije se usvajanje očekuje u Septembru 2015, umnogome odvijati u svetskim gradovima, što zahteva još bližu saradnju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. „Već danas oko 50 % svetske populacije živi u gradovima. Do 2050, očekuje se da taj broj poraste na 70%. U ovom trenutku, 75% svetskih ekonomskih aktivnosti se odvija u urbanim područjima, dok će taj broj zasigurno rasti narednih decenija. Gradovi su globalne tačke kreativnosti i inovacija, ali su takođe i nezasiti potrošači energije i mesta sve evidentnije nejednakosti. Obezbeđivanje bliske sradnje između predstavnika lokalnih i nacionalnih vlasti sa Ujedinjenim nacijama u implementaciji ciljeva održivog razvoja zbog toga predstavlja imperativ,“ rekao je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti