Jeremić na forumu Čatam hausa o Kini

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na prvom britansko-kineskom reformskom inovacionom forumu (RIF) u Londonu 22. 10. 2015, održanom tokom zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga. RIF je organizovan u saradnji Čatam Hausa i kineskog Razvojnog istraživačkog centra (DRC), kako je najavljeno 2014. godine nakon susreta britanskog premijera Dejvida Kamerona i njegov kineskog kolege Lija Kećijanga.

 



Ovogodišnji RIF je bio posvećen zajedničkim izazovima reformi, inovacija, kao i održivog upravljanja prirodnim resursima. Glavni cilj konferencije bio je da se utvrde inovativni načini za reformu upravljačkih struktura za razvoj, kako bi se promovisali otporniji, konkurentniji i ekološki održiviji modeli rasta.

Među glavnim govornicima na Forumu bili su diretkor Čatam Hausa Robin Niblet i član savetodavnog odbora CIRSD-a i predsednik DRC-a Li Vei. Među panelistima našli su se načelnica Inicijativa za bezbednost resursa i klimatske promene pri Svetskom ekonomskom forumu Bernis Li, ekonomista Šel internešnela Malika Išvaran, generalni direktor Instituta za energetska istraživanja Nacionalne razvojne i reformske komisije Kine Han Venke, direktor Centra za studije razvoja na Univerzitetu Kembridž Piter Nolan, glavni izvršni direktor Rio Tinto-a Sem Volš, kao i britanski ministar Oliver Letvin.

Ovom prilikom, RIF je izdao dva izveštaja, od kojih jedan zajednički u saradnji Čatam Hausa i DRC-a o ulozi Kine u upravljanju svetskim resursima, dok je drugi izveštaj DRC-a i Šela govorio o prirodnom gasu u Kini.

Konferencija je održana po pravilima Čatam Hausa, garantujući time svim učesnicima i panelistima da svi izneti podaci ostaju poverljivi.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti