Jeremić na konferenciji o budućem generalnom sekretaru UN

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je danas na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Prioriteti budućeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija", koja je održana u Parizu.

Na konferenciji koju je organizovao prestižni francuski Fakultet političkih nauka (SciencesPo) i pariski dnevni list Le Monde učestvovale su istaknute ličnosti iz sveta politike, međunarodnih odnosa i nauke, kao i visoki predstavnici francuske države.
Konferencija je izazvala posebnu pažnju u međunarodnim krugovima, jer su se prvi put održale panel diskusije sa različitim deklarisanim, ili potencijalnim kandidatima za mesto novog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.


Jeremić je na ovom skupu istakao da, u aktuelnom momentu međunarodnih odnosa, koga karakteriše porast geopolitičkih tenzija i regionalnih kriza, kao i izraženi globalni karakter glavnih izazova, jačanje multilateralizma i revitalizacija UN predstavlja jedinu kredibilnu i održivu opciju.


Predsednik CIRSD je upozorio da Ujedinjene nacije polako tonu u irelevantnost i da je potrebna reforma ove organizacije na više polja, kako bi ona mogla da nastavi da igra važnu ulogu i u 21. veku.


"Ključni izbor u procesu imenovanja novog Generalnog sekretara UN jeste onaj između nastavka postojeće prakse vođenja organizacije, sa jedne strane, što bi vodilo ka njenoj daljoj marginalizacji, i suštinske reforme organizacije, sa druge strane, kako bi ona odgovorila izazovima novog vremena", izjavio je Jeremić.


Među učesnicima se nalaze francuski ministar ekonomije Emanuel Makron, predsednica Spoljnopolitičkog odbora francuske Narodne skupštine Elizabet Gigu, predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok, predsednica UNESKO-a i kandidat za novog Genseka UN Irina Bokova, predsednik Međunarodne krizne grupe Žan-Mari Geno, kao i mnogi drugi.


Proces izbora novog GS UN će svakako biti najvažniji međunarodni izbor u 2016. godini, kao i jedna od važnijih diskusija u svetskim prestonicama u toku ove godine. Današnja konferencija predstavlja jedan u nizu međunarodnih skupova, na kojima će potencijalni kandidati ukrštati mišljenja i iznositi ideje za budućnost Ujedinjenih nacija.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti