Jeremić o budućnosti UN-a na Ist Vest institutu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN-a Vuk Jeremić govorio je na njujorškom Ist Vest institutu o svojoj viziji za Ujedinjene nacije.

Ist Vest institut je jedna od vodećih svetskih organizacija kada je reč o razrešenju sukoba, sa 35 godina dugom tradicijom negovanja neformalne diplomatije i pronalaženja održivih rešenja za politička, ekonomska i bezbednosna pitanja u svetu.

U razgovoru sa predsednikom Instituta Kameronom Manterom, Jeremić je otvoreno govorio o svojoj platformi, budućnosti UN-a, kao i multilateralnoj diplomatiji i razrešenju sukoba širom sveta.

„Ujedinjenim nacijama je potrebna snažna revitalizacija i restrukturiranje“ rekao je Jeremić, dodavši da je ovogodišnji izbor Generalnog sekretara posebno značajan imajući u vidu današnje „doba promena“, kao i činjenicu da UN nije uvek adekvatno odgovarao na zahteve vremena.

Govorivši o svojoj platformi sa 53 konkretna predloga, Jeremić je podvukao značaj uvođenja transparentnosti u sistem UN-a, naročito kada je reč o izveštavanju o korupciji unutar samog sistema, finansijama visokih zvaničnika i uspostavljanju nezavisne kancelarije za nadzor finansija.

Predsednik CIRSD-a je istakao i svoju posvećenost implementaciji UN Agende 2030, što pre svega podrazumeva pitanja održivog razvoja i klimatskih promena.

Jeremić je rekao da je izmenjeni svet itekako imao uticaja na ulogu u UN-a u sprečavanju i razrešavanju sukoba, pružanju humanitarne pomoći i borbi protiv terorizma, što se najbolje može videti na primeru rata u Siriji. On je takođe istakao da je potrebno obratiti više pažnje na bilateralne odnose velikih aktera poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kao i na sve veći značaj zemalja poput Indije za multilateralizam u 21. veku.

Na samom kraju diskusije, Jeremić je govorio i o pitanju rodne ravnopravnosti u UN-u. On je izbor za Generalnog sekretara nazvao ključnim trenutkom za žene u sistemu, obavezavši se da na tom planu tokom svog mandata uspostavi jednakost.

https://www.youtube.com/watch?v=0_HzzsgLhwc

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti