Jeremić održao dva predavanja na Prinston Univerzitetu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je dva predavanja na Prinston Univerzitetu. 

Prvo predavanje koje je Jeremić održao odnosilo se na globalnu saradnju i održivi razvoj.

Obraćajući se velikom broju studenata, Jeremić je rekao da “održivi razvoj zahteva sveukupnu društvenu angažovanost i prihvatljiv ekonomski napredak za sve”.  

Da bi se to postiglo, istakao je Jeremić, potrebno je sprovesti niz istovremenih i smelih mera, koje bi bile koordinirane na globalnom nivou od strane takvih lidera koji razumeju apsolutnu neophodnost jače saradnje kakva do sada nije sprovedena.

Jeremić je pozvao na uspostavljanje široke saradnje među vladama, multinacionalnim kompanijama, ekspertskim grupama, univerzitetima, međunarodnim finansijskim centrima, kao i svih drugih društvenih grupa koje mogu da pomognu u postizanju održivog razvoja.

“Ali moramo početi od samog vrha. Svetski lideri, šefovi država i vlada se moraju lično angažovati. Ovakva vizija treba da postane utemeljen stav svih onih koji kreiraju i sprovode ne samo unutrašnju, već i spoljnu politiku: postizanje održivog razvoja mora da zauzme ključno mesto u međunarodnim odnosima u 21. veku”, rekao je Jeremić.

Jeremić je svoje drugo obraćanje studentima na Prinston Univerzitetu održao u Vudro Vilson školi za javne i međunarodne odnose, gde je govorio o Istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, posebno o dešavanjima u Ukrajini i Turskoj. Tokom veoma dinamične diskusije, Jeremić je govorio o multikulturalnim i multikonfesionalnim delovima sveta, koje rade na tome da odgovore na pitanja političkog identiteta, ekonomskog partnerstva i regionalne bezbednosti.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti