Jeremić razgovarao sa predsednikom Južnoafričke Republike

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić boravio je danas u poseti Južnoafričkoj Republici, tokom koje se sastao sa predsednik Džejkobom Zumom, prvim ministrom u Predsedništvu Džefom Radebom, kao i sa ministarkom inostranih poslova Maitom Nkoanom Mašabanom.
Jeremić je sa predsednikom Zumom, razgovarao o najvažnijim aktuelnim dešavanjima u međunarodnim odnosima, sa posebnim akcentom na krizna žarišta u Africi, kao i na razvojna pitanja ovog kontinenta.
Tokom razgovora razmatrana su pitanja napretka u izradi globalne razvojne strategije Ujedinjenih nacija za period posle 2015. godine, kao i tok međunarodnih pregovora u vezi sa borbom protiv klimatskih promena.

Predsednik Zuma se zahvalio Srbiji na inicijativi da tokom 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sazove prvu tematsku debatu posvećenu Africi, kojom je obeleženo pola veka rada Afričke Unije i poručio da će vrata Južnoafričke Republike biti uvek otvorena za Srbiju.
Predsednik JAR-a prihvatio je da u narednom broju časopisa Horizonti, koji izdaje Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, objavi autorski članak‎ na temu izazova Afrike u 21.veku.
Tokom razgovora sa zvaničnicima Južnoafričke Republike, Jeremić je ispred Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj dogovorio veliki broj zajedničkih projekata, u vezi sa razvojem i stabilnošću Afrike, od kojih ce prvi biti konferencija o učešću Afričke Unije u međunarodnim mirovnim operacijama, na proleće 2015. u Njujorku.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti