Jeremić u poseti izbegličkom kampu Zatari u Jordanu

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić posetio je u Jordanu izbeglički kamp Zatari u kom je trenutno smešteno blizu 100.000 izbeglica iz Sirije, što čini ovaj kamp najvećim na Bliskom istoku.

Jordan je jedna od zemalja koje su najdirektnije izložene posledicama izbegličke krize, a procenjuje se da je u ovu zemlju od 6,5 miliona stanovnika do sada pristiglo oko 1,4 miliona izbeglica iz Sirije i Iraka.

Jeremić je u okviru posete Jordanu predvodio delegaciju stručnjaka Bostonskog konzorcijuma za studije arapskog regiona (BCARS), među kojima je i profesor Univerziteta Nortistern Denis Saliven.

Neposredan povod za posetu Jordanu je uspostavljanje zajedničkog dvogodišnjeg projekta CIRSD-a i BCARS-a pod nazivom “Pouke sa Bliskog istoka, Severne Afrike i Balkana: formulisanje politike za transnacionalne krize i kretanje izbeglica”. Projekat predviđa niz radionica, studijskih poseta i konferencija u Jordanu, Turskoj, Nemačkoj i Srbiji. Zaključci dvogodišnjeg istraživanja biće predstavljeni u sedištu Karnegi korporacije u Njujorku, pod čijim okriljem se ovaj projekat i odvija.


Jeremić se u Amanu, prestonici Jordana, sastao i sa jednim od najcenjenijih intelektualaca Bliskog istoka i najstarijim članom jordanske kraljevske porodice, princom Hasanom bin Talalom, kao i ministrom spoljnih poslova Naserom Džudeom i drugim visokim zvaničnicima. Jeremić je ovom prilikom izvestio sagovornike o predstojećim aktivnostima svog centra, a razgovaralo se i o učešću jordanskih predstavnika na narednim konferencijama CIRSD-a.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti