Jeremić učestvovao na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić učestvovao je na prestižnom Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji je održan 9. i 10. novembra, u prestonici Nemačke, u organizaciji Koerber fondacije.

 



Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Stajnamajer, koji je izložio postulate nemačke i evropske spoljne politike u aktuelnom periodu.

Ove godine glavne teme na Forumu bile su izbeglička kriza u Evropi, pogoršan odnos EU i Rusije, haos na Bliskom istoku, kao i trka u naoružanju u istočnoj Aziji.

Jeremić je govorio na panelu posvećenom izbegličkoj krizi u Evropi, tokom koga je istakao neophodnost veće solidarnosti između država članica EU u podeli tereta krize, kao i usvajanja stalnog mehanizma realokacije izbeglica i azilanata od strane Evropske Unije. Predsednik CIRSD-a je pozvao na veću podršku od strane Evrope za Grčku i zemlje Zapadnog Balkana, kako bi mogle da se izbore sa rekordnim prilivom izbeglica.

Pored nemačkog ministra Stajnamajera, na konferenciji su učestvovali i ministar spoljnih poslova Luksemburga, u funkciji predsedavajućeg EU, Jan Aselborn, predsednik parlamenta Češke Jan Hamacek, predsednik spoljnopolitickog komiteta Bundestaga Norbert Rotgen, kao i Karl Bilt, Filip Gordon i drugi.

U delegaciji CIRSD-a bio je i programski direktor Nikola Jovanović. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti