Jeremić učestvovao na Okruglom stolu Bergendorf

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je u Berlinu na "Okruglom Stolu Bergendorf", konferenciji koju tradicionalno organizuje nemačka fondacija Korber.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je "Evropa na raskršću: izazovi izbegličke krize", a Jeremić je bio uvodni govornik na finalnom panelu, posvećenom budućnosti Evrope, pod nazivom "Vizija 2025".

U svim obraćanju, Jeremić je naglasio da u situaciji kada se Bliski istok i severna Afrika nalaze u previranju, i pod sve većim uticajem radikalnih grupa, Evropska unija nema luksuz da se bavi isključivo internim problemima i da ostane zatvorena u sebe. On je upozorio da je takav pristup povećava bezbednosni rizik po naš kontinent i dovodi do dalje marginalizacije Evrope u globalnim razmerama.

Predsednik CIRSD-a založio se za zajedničku evropsku spoljnu i odbrambenu politiku, kao i snažniji angažman u ključnim globalnim inicijativama, kao što je Novi put svile.

"Ukoliko EU ostane na margini napora da se okončaju sukobi i uspostavi politički proces u Siriji, pritisak izbeglica i radikalnih grupa na nju će nastaviti da raste. Kljucne diplomatske inicijative vezane za Bliski istok i severnu Afriku treba da dolaze iz Evrope", zaključio je Jeremić.

Bergendorf je i ove godine okupio eminentne nemačke i evropske ličnosti, među kojima su bili predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Elmar Brok, bivši nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer, profesor na Oksford univerzitetu Timoti Garton Eš, kolumnista Vašington Posta i direktor Foruma za tranziciju iz Londona En Aplbaum, kao i mnogi drugi. Na događaju su takođe učestvovali visoki funkcioneri Evropske službe za spoljne poslove, kao i britanskog, francuskog i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U delegaciji CIRSD-a se tokom posete Berlinu nalazio i programski direktor Nikola Jovanović. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti