Održan deseti sastanak Savetodavnog odbora CIRSD

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je danas u Beogradu deseti sastanak svog međunarodnog Savetodavnog odbora, na kojem je predstavljen kompletan izveštaj aktivnosti CIRSD-a u periodu nakon poslednjeg susreta na Univerzitetu Harvard.


Članovima Odbora predstavljeni su planovi predstojećih aktivnosti uključujući i nova izdanja časopisa „Horizonti“, panel diskusije u Srbiji i inostranstvu, kao i objavljivanje novih naučnih studija iz oblasti međunarodnih odnosa i održivog razvoja.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim temama iz sfere međunarodnih odnosa, počevši od budućnosti Ujedinjenih nacija i multilateralizma, implementacije Pariskog sporazuma i UN Agende do 2030, razvojnih trendova u Aziji i Latinskoj Americi, pa sve do krize na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

Ocenjujući rezultate današnjeg sastanka, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić istakao je da mu je bila posebna čast da radi i diskutuje ovako širok spektar tema sa istaknutom grupom svetskih intelektualaca i diplomata. „Duboko cenim njihovu posvećenost CIRSD-u i radujem se unapređivanju dalje saradnje Centra sa svim članovima Savetodavnog odbora“, dodao je Jeremić.

Sastanku je prisustvovala većina članova Savetodavnog odbora CIRSD-a i to bivši potpredsednik Evropske komisije i ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, bivši ministar spoljnih poslova Portugala Luis Amado, bivši komesar EU i ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu, bivši ministar spoljnih poslova Čilea i generalni sekretar OAD-a Hoze Migel Insulza, bivša predsednica Švajcarske Mišelin Kalmi Rej, predsednik prestižnog francuskog instituta IFRI Tjeri de Monbrijal, bivši ministar spoljnih poslova Maroka Mohamed Benaisa, bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Hasan Virajuda, jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista Džefri Saks, kao i direktor Razvojnog istraživačkog centra Kine (DRC) ministar Li Vej.

Po završetku sednica Savetodavnog odbora, održan je bilateralni sastanak Jeremića i Li Veja na kom je razgovarano o realizaciji planova za predstojeći Forum o Novom putu svile, koji će narednog meseca biti održan u Varšavi. Forum će zajednički organizovati CIRSD i DRC po ugledu na uspešne konferencije u Istanbulu i Madridu. Ovogodišnji događaj će okupiti oko 100 govornika iz 30 zemalja, među kojima su mnogi aktuelni i bivši šefovi država, premijeri, ministri, naučnici, kao i čelnici više svetskih korporacija i međunarodnih organizacija I banaka. Učesnici skupa će imati priliku da detaljno ispitaju strateški potencijal koncepta „Jedan pojas, jedan put“, sa posebnim akcentom na infrastrukturu, održivi razvoj i modele finansiranja.

 

Foto galeriju možete pogledati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti