Održana debata Jeremića i Bremera u Harvard klubu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je sinoć u njujorškom Harvard klubu debatu kandidata Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića i predsednika Evroazija grupe Ijana Bremera.

Tema ovog ekskluzivnog događaja bila je budućnost multilateralizma, a Jeremić i Bremer su tom prilikom razmenili stavove o nizu važnih međunarodnih problema, nakon čega su usledila pitanja iz publike. Debati je prisustvovao značajan broj stručnjaka, diplomata, zvaničnika UN-a, biznismena, kao i predstavnika američkih i međunarodnih medija.

Bremer je posebno podvukao geopolitički značaj činjenice da „ljudi širom sveta gube poverenje u svoje institucije“, dodavši da takav razvoj situacije svakako ima uticaja i na Ujedinjene nacije.

Jeremić je istakao da „moramo učiniti sve u našoj moći kako bi UN ponovo služio svojoj svrsi. Upravo zbog toga naredni generalni sekretar mora biti politički sposoban, operativan i inovativan.“

U prvom delu debate bilo je reči o Jeremićevoj platformi sa 53 konkretna predloga, koju je kandidat Srbije ranije predstavio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Bremer je konstatovao da se nažalost „u poslednje vreme mesto generalnog sekretara sve više poistovećuje sa neefikasnošću“. Jeremić je naglasio da reforma sistema mirovnih operacija predstavlja imperativ, kao i jasan plan o tome kako omogućiti bolje dostavljanje humanitarne pomoći, sprečavati sukobe i uticati na razrešenje postojećih, kao i niz drugih pitanja koje sadrži njegova platforma.

Jeremić je istakao da „po svojoj trenutnoj konfiguraciji UN ne uspeva da inspiriše čovečanstvo, dok se neki čak pitaju gde su Ujedinjene nacije kada su vam najpotrebnije? Zbog toga se mogu čuti i slutnje da UN uskoro neće ni postojati, ako se trend ne promeni“.

Drugi deo debate Jeremića i Bremera bio je posvećen pre svega političkim i ekonomskim posledicama „Bregzita“, krizi na Bliskom istoku i posledicama koje ona ostavlja u vidu sve većeg broja izbeglica, kao i uskoj povezanosti bezbednosti i razvoja.

Na debati u Njujorku je ujedno promovisano i najnovije izdanje časopisa „Horizonti“, koji već dve godine izdaje CIRSD.

Snimak događaja pogledajte ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=2-5dBM8IWJ8

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti