Peti dan Intenzivnog seminara o međunarodnim odnosima

Peti dan Intenzivnog seminara o medjunarodnim odnosima, obeležila su izuzetna predavanja o Africi i arapskom svetu, kao i interaktivni deo sa predsednikom CIRSD-a Vukom Jeremićem.

 



Specijalni savetnik ministra spoljnih poslova Južnoafricke republike Edi Maloka govorio je o glavnim izazovima za Afriku u 21. veku. Objasnio je polaznicima seminara genezu stvaranja Afričke unije i njeno aktuelno delovanje u medjunarodnim odnosima. Maloka je izneo je afrički pogled na Medjunarodni krivični sud, kao i na ulogu BRICS-a na medjunarodnoj sceni. On je govorio i o ključnim slabostima afričkih država, ali i o ogromnom potencijalu koji tek treba staviti u funkciju kroz jače afričke institucije, izgradnju infrastrukture i regionalnu saradnju.

Direktor Centra za Bliski istok na američkom Severnoistočnom Univerzitetu Edi Salivan govorio je o trendovima i turbulencijama u arapskom svetu. Poseban naglasak u predavanju stavio je na dešavanja u Egiptu i Siriji. Polaznicima seminara predočio je, izmedju ostalog, razmere humanitarne krize u Sirije i stepen njenog prelivanja na ceo svet. Profesor Salivan je, izmedju ostalog, objasnio i uzroke sukoba u Jemenu.

Poslednji deo petog radnog dana bio je posvećen diskusiji polaznika sa predsednikom CIRSD-a Vukom Jeremićem, tokom koje je razgovarano o ključnim dešavanjima i trendovima na medjunarodnoj sceni, kao i o implikacijama tih dešavanja po jugoistočnu Evropu.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti