Počeo CIRSD seminar o međunarodnim odnosima

Intenzivni seminar o međunarodnim odnosima pod nazivom „Geopolitika u eri multipolarnosti“ u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) počeo je danas u Beogradu.

Glavne teme seminara, koji ce trajati sedama dana, biće posvećne savremenim geopolitičkim trendovima, sa akcenatom na proučavanje političkih, ekonomskih, društvenih i ekoloških aspekata multipolarnosti i obnovljenog interesovanja za geopolitičke pozicije.

 



Prvi radni dan seminara bio je u najvećoj meri posvećen produbljivanju znanja o aktuelnoj geopolitičkoj i ekonomskoj situaciji u Evropi. Četiri izuzetna predavača obradila su različite aspekte evropske krize i ključne izazove koji stoje pred Starim kontinentom.


Bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Portugala Luis Amado predstavio je polaznicima seminara iskušenja i razmišljanja država "mediteranske" Evrope. Amado je uticaj ujedinjenja Nemačke na institucionalni okvir Evropske unije, inicijalne slabosti u kreiranju monetarne unije, kao i aktuelnu geopolitičku napetost izmedju Nemačke i Francuske. On je polaznike seminara upoznao sa teškoćom političara prezaduženih država južne Evrope da pomire suprotstavljenja očekivanja svojih birača, sa jedne strane, i finansijskih tržišta sa druge. Amado je, takođe, istakao je da unutrašnja kriza u Evropi dodatno iskomplikovana nestabilnošću na njenim istočnim i južnim granicama, tako da je podvukao da je Evropskoj uniji potrebna nova "politika susedstva".

Nekadašnji ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas, koji je upravo završio mandat u Belorusiji, govorio je o ulozi Nemačke u današnjoj Evropi i o mogućim pravcima razvoja Evropske unije. On je značaj poštovanja pravila i objektivnih kriterijuma u ovoj organizaciji, kako za funkcionisanje monetarne unije, tako i za prihvatanje novih članica. Ambasador Mas je polaznicima seminara objasnio evoluciju politike proširenja i predočio dalju perspektivu ovog procesai u upoznao je polaznike sa evropskom "politikom susedstva" i sa glavnim izazovima za EU na njenim istočnim i južnim granicama. Ambasador Mas se u svom izlaganju, izmedju ostalog, založio za federalizaciju Evrope. Izlaganje je bilo praćeno intenzivnom i zanimljivom diskusijom sa polaznicima o odnosu EU i Rusije, ukrajinskoj krizi i načinima za rešavanje krize monetarne unije.

 
Bivši evropski komesar I bivši ministar spoljnih poslova i finasija Kipra Markus Kuprijanu objasnio je polaznicima seminara genezu krize javnog duga u Grčkoj. Detaljno je analizirao tok najnovijih pregovora i argumente svih strana u ugovaranju novog programa pomoći Grckoj. On je pojasnio odgovornost sadašnje grčke vlade za nespretno vođenje pregovora, što je dovelo do lošijih uslova programa pomoći sa "institucijama", u odnosu na ranije sporazume. Kiprijanu je podvukao da ovakav dogovor sa Grčkom nije održiv i da neće trajno rešiti krizu javnog duga. 
 
 
 
Profesor Branko Milanović bio je poslednji predavač prvog radnog dana Intenzivnog seminara o međunarodnim odnosima. Milanovic, koji je radio kao glavni ekonomista Istraživačkog centra Svetske banke, govorio je o globalnim trendovima u vezi sa socijalnom nejednakoscu, kao i o političkim posledicama koje oni proizvode. Milanovic je objasnio trendove kako izmedju država, kao i u okviru pojedinačnih zemalja. Podvukao je da nema velikih izgleda da ce se nejednakost u dogledno smanjiti u SAD ili Evropi, dok su znatno veći izgledi da se ona smanji u Kini. Milanovic je i naglasio da nikada u novijoj istoriji nije postojala tolika razlika u bogatstvu izmedju severne Evrope i južnog Mediterana."

Seminar pohađa 35 polaznika sa prostora Zapadnog Balkana, koji su sa najvišim ocenama završili osnovne studije. Oni su izabrani na specijalnom konkursu CIRSD-a na koji se prijavilo nekoliko stotina kandidata iz čitavog regiona.

Predavači na seminaru su iz redova iskusnih kreatora međunarodne politike i svetskog javnog mnjenja, prominentnih intelektualaca i profesora najprestiznijih svetskih univerziteta, kao što su Luis Amado, Volfram Mas, Ralf Langner, Luis Almagro, Nikolas Gvosdev, Branko Milanović, Andrej Kortunov, Ričard Gauan, Šeik Muhamed al Sabah, Alister Kruk, Ivan Vejvoda i mnogi drugi.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti