Sastanak Međunarodnog odbora CIRSD-a održan u Španiji

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je u nedelju 23. novembra sastanak svog Međunarodnog odbora, u španskom gradu Kuenki, u blizini Madrida.
Cilj sastanka bio je, između ostalog, odabir tema za naredne brojeve internacionalnog časopisa Horizons, predlaganje tema i formata konferencija koje će CIRSD organizovati u Beogradu i inostranstvu, kao i selekcija prestižnih knjiga koje će centar objavljivati.
Usvojen je sveobuhvatni program rada za 2015. godinu, koji obuhvata četiri izdanja časopisa, četiri međunarodne konferencije, tri nove knjige i uspostavljanje saradnje sa nekoliko prestižnih svetskih centara i instituta.
Posebna radna sesija bila je posvećena razvoju situacije na Bliskom istoku.
Jedan deo ovog sastanka iskorišćen je za diskusiju o funkcionisanju Ujedinjenih nacija i ključnim događajima koji će se održati u 2015. godini pod njihovim pokroviteljstvom, pre svega usvajanju nove razvojne strategije i međunarodnog ugovora o borbi protiv klimatskih promena.
Sastanku su prisustvovali bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, profesor Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi Mišelin Kalmi-Rej, bivši ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Muhamed al Salem al Sabah, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Nur Hasan Virajuda, generalni sekretar Organizacije američkih država Hoze Migel Insulza, bivši ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu, kao i bivši ministar spoljnih poslova Maroka Mohamed Benaisa

Sastanak je održan u Kuenki, jer je dan ranije, u subotu 22. novembra u ovom španskom gradu, održana konferencija, čiji je CIRSD suorganizator, o održivim i "pametnim" gradovima, odnosno o tome kako se politike održivog razvoja, nove tehnologije i savremeni dizajn, mogu primeniti na urbane celine, u cilju smanjenja zagađenja, saobraćajnih gužvi i rasipanja energije. Konferenciji je prisustvovao veliki broj lokalnih lidera, poslovnih ljudi i predstavnika akademske zajednice. Ovom prilikom zvanično je inaugurisana Mreža za održivi razvoj Španije.
Delegacija CIRSD-a predvođena Vukom Jeremićem, sastala se u ponedeljak 24. novembra u Madridu sa predsednikom, kao i izvršnim direktorom najvećeg španskog instituta Elcano, i tok prilikom je dogovoreno potpisivanje sporazuma o partnerstvu i zajedničko organizovanje dva dogadjaja u 2015. godini. Jeremić se susreo i sa zvaničnima vlade Španije, kojima je predstavio planove CIRSD-a i razgovarao o modalitetima unapređivanja saradnje.
Delegaciju CIRSD-a su činili izvršni direktor Zdravko Ponoš, viši savetnik Damjan Krnjević-Mišković, programski direktor Nikola Jovanović i savetnik za međunarodne odnose Suzana Grubješić. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti