Svetski priznati klimatolog Štefan Ramštorf: Gubimo bitku sa vremenom protiv vremena

Svetski poznati klimatolog Štefan Ramštorf održao je predavanje u Beogradu tokom koga je ocenio da je ograničavanje globalnog zagrevanja na manje od dva stepena Celzijusova u odnosu na period pre industrijalizacije, što je cilj Pariskog sporazuma o klimi, "trka sa vremenom ali i realnost".


Govoreći na temu "Posle Pariskog klimatskog sporazuma: da li možemo da kontrolišemo klimatsku krizu?", Ramštorf je kazao da je od 50-ih godina 20. veka drastično povećana koncentracija ugljen dioksida u atmosferi a da je ta emisija danas veća nego u bilo kom trenutku u prethodnih tri miliona godina.

"Naučnici su predvideli globalno zagrevanje pre nego što su njegovi efekti počeli da se manifestuju. Danas sa 95 odsto sigurnosti možemo reći da je ljudska aktivnost glavni uzrok zagrevanja planete", kazao je Ramštorf na predavanju koje su organizovali SANU i Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

On je podsetio da je po podacima meteoroloških službi, prva decenija 21. veka bila najtoplija u istoriji a da su je obeležili klimatski i vremenski ekstremi, jedinstveni po snazi i posledicama. 

"Od 1500. godine, najtoplija leta zabeležena su 2010., 2003., 2002., 2006. i 2007. godine. Toplotni talas koji je pogodio Evropu 2003. godine, usmrtio je oko 70.000 ljudi", naveo je Ramštorf.

Govoreći o značaju Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine, Ramštorf je kazao da je najveći problem što je dogovor o merama za ograničenje zagrevanja planete na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na period pre industrijalizacije, postignut sa "20 godina zakašnjenja".

"Mere između ostalog, podrazumevaju ukidanje subvencija za fosilna goriva koje godišnje iznose 500-600 milijardi dolara na globalnom nivou, kao i dupliranje učešća obnovljivih izvora energije na svakih pet do sedam godina", dodao je Ramštorf na predavanju kojem je prisustvovao i predsednik CIRSD Vuk Jeremić. 

Jeremić je istakao da mu je čast što je SANU sa CIRSD-om organizovao ovo predavanje, dodavši je veliki uspeh što je stručnjak poput Ramstorf došao u Beograd.

„I ovaj skup je ukazao na veliki značaj klimatskih promena, koje se ne mogu posmatrati izolovano, več je važno da svi zajedno reagujemo“, zaključio je predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić.

Učesnike skupa je ispred SANU pozdravio i Feodor Mesinger istakavši da je događaj rezultat zajedničke saradnje Akademije sa CIRSD-om I da je čast što je i Jeremić prisustvovao predavanju.

Štefan Ramstorf je nemački klimatolog i okeanolog, i od 2000. godine je profesor na Univerzitetu u Potsdamu. Osnivač je bloga "Real climate" koji po analizi magazina "Tajms" spada u 15 najpoznatijih svetskih sajtova o očuvanju životne sredine. Prema navodima "Fajnenšel Tajmsa", Ramstorf spada među 11 najuglednijih naučnika koji se bave pitanjem zaštite životne sredine.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti