English | Srpski

Zdravko Ponoš je viši savetnik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), nadzorni urednik časopisa „Horizonti“ i član Savetodavne grupe za međunarodne odnose UN Mreže za rešenja održivog razvoja.

Bio je šef kabineta predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN i pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za bilateralne odnose. Pre toga, Ponoš (general-potpukovnik) je bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije i tada je započeo i vodio proces transformacije Vojske Srbije. Pre postavljanja na tu dužnost, bio je zamenik načelnika Generalštaba i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane. Bio je rukovodilac Multinacionalne savetodavne grupe regionalnog centra za razoružanje RACVIAC.

Ponoš je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Završio je i postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za studije odbrane (Royal College of Defense Studies) u Londonu i specijalistički program Ženevskog centra za bezbednosnu politiku (Geneva Center for Security Policy).

Nazad na CIRSD Tim