Jeremić na „World Policy Conference“ u Seulu

Predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvuje na tradicionalnom godišnjem međunarodnom skupu pod nazivom „World Policy Conference“, koji se ove godine održava u Seulu, od 8. do 10. decembra. Skup je svečano otvorila predsednica Južne Koreje Park Geun Hje.
Konferencija je i ove godine okupila veliki broj međunarodnih zvaničnika, poslovnih lidera i diplomata, a radne sesije su posvećene ključnim konkretnim aspektima aktuelnih geopolitičkih i geoekonomskih procesa u svetu.
Jeremić je govorio na panelu „Energija i klimatske promene“, na kojem se video linkom obratio i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.
Predsednik CIRSD-a je u svom izlaganju podvukao da će u toku 2015. godine svoju kulminaciju doživeti dva ključna multilateralna procesa pod okriljem Ujedinjenih nacija: pregovori o novoj globalnoj razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine, kao i pregovori o novom sveobuhvatnom sporazumu o borbi protiv klimatskih promena. Sa tim u vezi, naglasio je da pogoršavanje međusobnih odnosa ključnih aktera u svetu, kao i potencijalna eskalacija aktuelnih kriznih žarišta, mogu imati katastrofalne posledice po konačni ishod ovih pregovora.

Jeremić je napomenuo da sve zainteresovane strane moraju učiniti dodatni napor da se izbegne novi Hladni rat u vezi sa ukrajinskom krizom, ali je istovremeno skrenuo pažnju i na rastuću opasnost od povećanja tenzija na Dalekom istoku i dalje militarizacije lokalnih aktera u ovom osetljivom delu sveta, koji predstavlja žilu kucavicu savremene svetske ekonomije.
Jeremić je skrenuo pažnju da će za sprovođenje nove razvojne agende i nadgledanje realizacije sporazuma o borbi protiv klimatskih promena ključnu ulogu igrati Ujedinjene nacije i tim povodom je pozvao na unapređivanje funkcionisanja ove univerzalne organizacije.
Organizator godišnjih međunarodnih skupova „World Policy Conference“ je poznati Francuski institut za međunarodne odnose (IFRI), sa sedištem u Parizu i Briselu.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti