Jeremić na Dakar Forumu za mir i bezbednost

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić je u periodu 14-16. decembar učestvovao na velikom međunarodnom skupu pod nazivom Dakar Forum za mir i bezbednost, posvećenom ključnim bezbednostnim i ekonomskim pitanjima za afrički kontinent.
Na skupu u Senegalu učestvovali su brojni afrički državnici, poslovni lideri, zvaničnici francuske vlade, predstavnici međunarodnih organizacija i finansijskih institucija.
Centralne teme konferencije bile su: iznalaženje odgovora na bezbednosne izazove u Nigeriji, Somalijskom poluostrvu i podsaharskoj Africi; borba protiv terorizma i verskog radikalizma; suzbijanje ebole i obezbeđivanje pretpostavki za dinamičniji i ravnomerniji razvoj Afrike.
Predsednik CIRSD-a je imao brojne bilateralne sastanke za vreme trajanja Dakar Foruma za mir i bezbednost, tokom kojih je sa svojim sagovornicima razmenio mišljenje o mogućnostima bližeg institucionalnog povezivanja Afričke unije i Ujedinjenih nacija, kao i o napretku u ključna dva procesa koje će se odvijati pod okriljem UN u 2015. godini: izradi nove globalne razvojne strategije i usvajanju sveobuhvatnog međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Jeremić je sa svojim sagovornicima dogovorio učešće CIRSD-a u brojnim projektima koji se tiču bezbednosti i prosperiteta Afrike i istakao da je ovaj kontinet ključan za stabilnost i razvoj čitavog sveta.
Dakar Forum za mir i bezbednost je iniciran od strane francuskog predsednika Fransoa Olanda tokom Pariskog samita o Africi, u decembru 2013. godine, a organizovan je pod pokroviteljstvom senegalskog predsednika Maki Sala (Macky Sall).

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti