Jeremić na Lisabonskoj konferenciji

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na Lisabonskoj konferenciji o globalnom razvoju, međunarodnom skupu posvećenom pitanjima finansiranja razvoja, održivosti ključnih ekonomskih politika, kao i aktuelnim privrednim i socijalnim trendovima u Evropskoj uniji. Lisabonsku konferenciju je organizovala mreža koju sačinjava osam portugalskih instituta, a kojom koordinira Luiš Amado, bivši ministar spoljnih poslova Portugala.
Tokom boravka u Lisabonu, Jeremić se sastao i sa Paulom Portašom, vicepremijerom Portugala, sa kojim je razmenio mišljenje o ključnim aktuelnim pitanjima u međunarodnim odnosima, kao i napretku u dva procesa pregovora koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih nacija: o usvajanju novih globalnih ciljeva održivog razvoja, kao I o novom sporazumu o borbi protiv klimatskih promena.

U svom izlaganju na Lisabonskoj konferenciji predsednik CIRSD-a se založio za ulaganje većeg napora od strane najrazvijenijih zemalja u promociju čistih i zelenih tehnologija manje razvijenih, kao i u stvaranje javno-privatnih partnerstava, u cilju obezbeđivanja preduslova za dinamičan održivi razvoj na globalnom nivou. Istakao je da će uloga Ujedinjenih nacija biti presudna u neposrednoj budućnosti, kako bi države članice koordinisano delovale u pravcu generisanja održivog rasta, smanjenja socijalnih nejednakosti i ubalažavanja efekata devastacije životne sredine.
Lisabonska konferencija okupila je veliki broj zvaničnika, poslovnih lidera i uglednih intelektualaca. Pored ostalih, učestvovali su Žoze Manuel Baroso, donedavni predsednik Evropske komisije i Neven Mimica, evropski komesar za međunarodnu saradnju.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti