Jeremić se sastao sa Ananom

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i predsednik 67. zasedanja Generalne skupštine UN Vuk Jeremić sastao se juče u Ženevi sa sedmim generalnim sekretarom UN Kofi Ananom, a tokom razgovora razmenjena su mišljenja o ključnim pitanjima za savremene međunarodne odnose.

Tokom jučerašnjeg dana Jeremić je održao i konferenciju za medije u Švajcarskom pres klubu, kojoj su prisustvovale međunarodne diplomate, novinari akreditovani pri UN u Ženevi, kao i predstavnici švajcarskih medija.
Predsednik CIRSD-a je podvukao da je 2015. godina ima posebnu težinu za međunarodne odnose, imajuci u vidu značaj multilateralnih pregovora koji tokom nje treba da budu uspešno okončani: donošenje nove razvojne agende UN i usvajanje sveobuhvatnog obavezujućeg ugovora o borbi protiv klimatskih promena. Jeremić je istovremeno primetio da se upravo u godini kada je potreban najveći stepen globalne saradnje i stabilnosti, opšta geopolitička situacija u svetu pogoršava, a nepoverenje raste izmedju glavnih globalnih aktera.
Govoreći o brojnim aktivnostima CIRSD-a u 2015. godini, Jeremić je rekao da će promocija aktuelnog broja časopisa na engleskom jeziku HORIZONS, koji je posvećen odnosu izmedju Zapada i Rusije, biti održana u februaru u Beogradu i Njujorku. On je, takođe, najavio da će naredni broj HORIZONS-a biti posvećen Bliskom istoku.
Jeremić je obavestio prisutne i o održavanju velike međunarodne konfrencije posvećene ulozi Evrope na međunarodnoj sceni, koju će CIRSD organizovati na Harvardu u septembru ovde godine.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti