Migracija iz ruralnih u urbana područja – mogući odgovori

Širom sveta se odvija izuzetno intenzivna migracija, naročito u zemljama u razvoju. U ruralnim oblastima, ljudi napuštaju svoje domove i sele se u gusto naseljene urbane centre, što za posledicu ima niz društvenih, političkih i ekonomskih problema. Da bi se smanjila migracija u gradove i postigao održivi društveno-ekonomski razvoj, potrebno je uskladiti ruralni i urbani razvoj kroz smanjivanje razlika u uslovima života.
Na koji način harmonizovati ruralna i urbana područja objašnjava u tekstu za CIRSD VIP Blog profesorka Marija Todorović, priznati stručnjak za pitanja održivog razvoja i predavač na Southeast University u Nandžingu, Kina.
Profesorka Todorović naročito ističe značaj energetske efikasnosti u građevinarstvu i zagovara izgradnju pametnih i štedljivih objekata. „Primena obnovljivih izvora energije i veliki radovi na renoviranju postojećih objekata uz integrisane obnovljive izvore energije, jeste pravi pristup usklađenom i integrisanom razvoju ruralnih i urbanih područja“, navodi u svom tekstu za CIRSD.
Ceo tekst pročitajte ovde
VIP Blog o održivom razvoju: pogled iz jugoistočne Evrope

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti