Održana promocija knjige Vang Jiveija u izdanju CIRSD

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj održao je sinoć promociju knjige „Kina povezuje svet“ autora Vang Jiveija, čija je knjiga „Pojas i put“ u Kini proglašena za knjigu godine. Na promociji organizovanoj u Aeroklubu govorili su autor knjige Vang Jivei i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić. Knjiga “Kina povezuje svet” na srpskom jeziku objavljena je u izdanju CIRSD-a.

Jeremić je predstavljajući Jiveia i govoreći o ulozi Narodne Republike Kine u svetu, istakao da jačanje ekonomskih, političkih i kulturnih veza ove zemlje sa Srbijom treba da bude jedan od prioriteta spoljnopolitičkih aktivnosti naše zemlje.

„Iako je Srbija nezaobilazna na 'Novom putu svile', korišćenje potencijala koji donosi takva saradnja se u današnjim uslovima malo koristi. Kina svakako prolazi Evropom kroz Srbiju, ali postoji bojazan da se naša zemlja neće adekvatno priključiti tom vozu’“, rekao je Vuk Jeremić.

Jeremić je istakao i da inicijativa "Pojas i put" fundamentalno menja ekonomsku i političku dinamiku globalizacije i dodao da 2018. godina može biti zapamćena kao godina kada su SAD i Kina iz mirne koegzistencije prešle u fazu konfrontacije.

Jivei je na Jeremićevo pitanje kakav će biti odgovor Kine prema trenutnoj politici SAD, odgovorio da nije moguće da SAD obuzdaju razvoj Kine.

Govoreći o svojoj knjizi „Kina povezuje svet“ profesor Jivei je  naglasio da cilj savremene međunarodne trgovine Kine nije vertikalna saradnja sa međunarodnim subjektima, kao što je do sada bila praksa, već horizontalna.

Govoreći o odnosima Srbije i Kine Jivei je istakao da je Srbija za Kinu veoma važna, kao i da predstavlja „kapiju za Inicijativu Pojas i put“.

On je dodao i da je kinesko-srpskim odnosima i uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje izuzetan doprinos dao Vuk Jeremić u vreme kada je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

„Srbija je za Kinu prijateljska zemlja, jedina od čijih građana se ne traži viza. Imamo mnogo koristi od vas“, rekao  je Vang Jivei i dodao da „Cilj nije da vam prodamo ribu, već da vas naučimo da sami lovite, da se sami nahranite“.

Jivei je podsetio da je Incijativa  „Pojas i put“, koju je pre nekoliko godina pokrenuo kineski predsednik Si Đinping, usmerena na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže u cilju povezivanja Azije sa Evropom i Afrikom.

Promociji knjige su prisustvovali i brojni ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, urednici uticajnih medija, novinari, analitičari, studenti i javne ličnosti.

 

 

Knjigu KINA POVEZUJE SVET - Na čemu se zasniva inicijativa "Pojas i put" možete poručiti OVDE

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti