Kina povezuje svet - Vang Jivei

Razlike u bogatstvu i nepostojanje razumevanja među narodima u svetu ozbiljni su izazovi s kojima su suočene sve zemlje, dok se globalizacija shvata kao nešto što se samo po sebi podrazumeva. U stvari, globalizacija je više parcijalna i odvija se u priobalnim i drugim razvijenim područjima. Danas se broj stanovnika pod uticajem modernizacije povećao od više desetina miliona u Evropi, na više stotina miliona u Sjedinjenim Državama i dalje na više milijardi u zemljama u nastajanju, usled čega je postalo nemoguće da se održe navigacione rute koje su uspostavili Evropljani i međunarodne norme koje su utvrdile Sjedinjene Države.

Na takvom fonu Kina je predložila impozantnu Inicijativu „Pojas i put”, zasnovanu na drevnom Putu svile. Ona se slobodno može nazvati drugim velikim geografskim otkrićem, koje obeležava uspon Kine kao odgovorne sile i najavljuje da preporod civilizacije predstavlja svetski megatrend, a ne jednosmerna i jednodimenzionalna globalizacija.

Ova knjiga objašnjava logiku globalizacije, civilizacije, strategije, ekonomije, politike i diplomatije na detaljan, ali razumljiv način i otkriva kinesku i globalnu mudrost uključenu u Inicijativu „Pojas i put”. Ovo delo, zasnovano na autorovim novim razmišljanjima o globalizaciji, nastavak je knjige Inicijativa „Pojas i put” – šta će Kina u svom usponu ponuditi svetu.

 

Ovo je još jedno veliko delo profesora Vang Jiveija, autora knjige Inicijativa „Pojas i put” – šta će Kina u svom usponu ponuditi svetu, koja je 2015. u Kini proglašena knjigom godine. U njemu je lako razumljivim stilom objašnjena logika Inicijative „Pojas i put” iz perspektive istorije, ekonomije, kulture, diplomatije i globalizacije. Uvid koji pruža ideja o „povezanom svetu” čini ovu knjigu obaveznim štivom za čitaoce širom sveta.

— Lin Jifu, biviši potpredsednik Svetske banke i počasni dekan Nacionalne škole za razvoj pri Pekinškom univerzitetu

 

Profesor Vang Jivei igra vodeću ulogu u istraživanjima povezanim sa Inicijativom „Pojas i put”, čiji je veliki pobornik. Njegova nova knjiga Kina povezuje svet obuhvata dug istorijski period i veliko geografsko prostranstvo. Mislim da će svi oni što prate kineski trend razvoja u njoj uživati onoliko koliko sam ja uživao dok sam je čitao.

— Li Daokui, direktor Centra za Kinu u svetskoj ekonomiji, Univerzitet Cinghua

 

Savršeno tumačenje koncepta prema kojem su svi na dobitku. Konkurentno delo namenjeno svima.

— Hu Angang, direktor Centra za kineske studije, Univerzitet Cinghua

 

CENA KNJIGE:  1.550,00 RSD

Nazad na knjige