Vuk Jeremić - Predsednik CIRSD-a

Nj. E. g. Vuk Jeremić je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) sa sedištem u Beogradu i Njujorku, kao i glavni i odgovorni urednik magazina Horizons.

Vuk Jeremić je većinom glasova zemalja članica Ujedinjenih nacija 2012. godine direktno izabran za predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN-a. Tokom svog mandata, odigrao je ključnu ulogu u uspostavljanju UN agende održivog razvoja 2030.

Kao predsednik Generalne skupštine, Jeremić je potpomogao uspostavljanje međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem (ATT), što je ujedno bio prvi pravno obavezujući instrument za transfer konvencionalnog naoružanja u istoriji Ujedinjenih nacija. Pokrenuo je niz inicijativa i tematskih rasprava poput onih o mirnom razrešenju sukoba u Africi, klimatskim promenama, obrazovanju, socijalnoj nejednakosti, agencijama za kreditni rejting i međunarodnom krivičnom pravosuđu, u kojima je učestvovao rekordan broj svetskih lidera, učinivši na taj način Generalnu skupštinu značajnim akterom na svetskoj sceni.

Jeremić je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova republike Srbije u period između 2007. i 2012. godine. Tokom mandata, posetio je preko 100 zemalja i održao govore na brojnim međunarodnim samitima i konferencijama. Kao minister spoljnih poslova, obavljao je i funkciju predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope tokom 2007. i 2008. Godine i uspešno predvodio kampanju Srbije za predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju 2015. godine.

Vuk Jeremić je održao predavanja na istaknutim svetskim univerzitetima, govorio na liderskim skupovima širom sveta i objavio niz članaka i radova u svetskim medijima i žurnalima kao što su Njujork Tajms, Internešnal Herald Trubjun, Vol Strit Džurnal, Tajms, Fajnenšl Tajms, Nešnal Interest i Hafington Post.

Jeremić je radio u Londonu za Dojče Banku, Drezdener Klajnvort Benson i farmaceutsku kompaniju Astra Zeneka.

Jeremić je diplomirao na Kembridžu u oblasti teoretske i eksperimentalne fizike, nakon čega je završio master studije iz javne administracije i međunarodnog razvoja na Harvardu.

Svetski ekonomski forum ga je imenovao mladim globalnim liderom 2013. godine, a 2014. godine je imenovan i kao član liderskog saveta mreže UN-a za održivi razvoj. Član je savetodavne grupe o međunarodnim odnosima Earth instituta na Kolumbija univerzitetu.

Jeremić je takođe obavljao funkciju predsednika Teniskog saveza Srbije u period između 2011. i 2015. godine. Oženjen je Natašom Jeremić.

Pratite @jeremic_vuk na Tviteru.