Ričard Has - "Svet u nererdu"

Centar ne može više da se održi i sve se raspada. Pravila, politika i institucije koji su usmeravali svet još od završetka Drugog svetskog rata u najvećoj meri su odslužili svoje. Poštovanje suvereniteta nije dovoljno da bi se održao poredak u eri koju definišu globalni izazovi - od terorizma i širenja nuklearnog oružja do klimatskih promena i sajber prostora. U međuvremenu, na scenu ponovo stupa rivalitet velikih sila. Problemi koje stvaraju slabe države zbunjuju isto koliko i oni što ih stvaraju jake. Sjedinjene Države su i dalje najjača zemlja  na svetu, ali američka  spoljna  politika  je i činjenjem i nečinjenjem u datim trenucima pogoršavala situaciju. Srednji  istok  je  u  haosu, Aziju ugrožavaju uspon Kine i bezobzirnost Severne Koreje, a Evropa, decenijama najstabilniji region na svetu, sada je sve samo ne stabilna. Neočekivano izglasavanje Bregzita ukazuje na to da mnoge savremene demokratske zemlje odbacuju značajne aspekte globalizacije, uključujući i granice otvorene za trgovinu i useljenike.

U knjizi Svet u neredu Ričard Has se zalaže za osavremenjeni globalni sistem delovanja - nazovimo ga svetskim poretkom 2.0 - koji odražava činjenicu da je moć široko raspodeljena i da granice imaju manji značaj. Jedan od najvažnijih elemenata tog prilagođavanja biće usvajanje novog pristupa suverenitetu kako bi se iz njega proistekle obaveze i odgovornosti uzele u obzir isto koliko i prava i zaštite. Has detaljno objašnjava i kako bi Sjedinjene Države morale da se postave prema Kini i Rusiji, kao i prema Aziji, Evropi i Srednjem istoku. On takođe predlaže šta SAD treba da urade u vezi sa svojom disfunkcionalnom politikom, sve većim dugom i odsustvom konsenzusa u pogledu prirode sopstvenih odnosa sa svetom.

U Svetu u neredu pronicljivo se, uz temeljan osvrt na istoriju, razmatra savremeni svet i objašnjava kako smo stigli ovde gde se nalazimo, odnosno, šta je potrebno učiniti. Has pokazuje da svet ne može da bude stabilan i prosperitetan bez Sjedinjenih Država, ali i da SAD ne mogu da budu snaga koja će obezbediti globalnu stabilnost i prosperitet ukoliko njeni političari i građani ne postignu novi konsenzus.

,,Obavezno štivo za novog američkog predsednika i sve one što su zabrinuti zbog stanja u svetu i  mogućnosti  da se situacija  pogorša. Da  bi objasnio  kako smo došli tu gde se nalazimo, Ričard Has brzo provodi čitaoca kroz prethodna četiri veka, a zatim nudi pronicljiv i strateški koherentan  pristup za hvatanje  u koštac sa izazovima s kojima smo suočeni, kao i za njihovo prevazilaženje. Ova praktična i provokativna knjiga odrediće naš način razmišljanja." - ROBERT M. GEJTS

CENA KNJIGE: 1600 RSD

 

Nazad na knjige