English | Srpski

Kejti Peri

Master studije na temu Javna uprava za međunarodni razvoj na Univerzitetu Harvard

U leto između prve i druge godine master studija jako me je privlačila misao da, nakon nekoliko godina rada u Africi, napravim zaokret i fokusiram se na Evropu. Želela sam i da učestvujem u procesu izdavanja časopisa i obrađujem teme iz oblasti spoljnih poslova i međunarodnih odnosa. Pozicija asistenta urednika u časopisu Horizons se savršeno uklopila.

Najveći deo mog posla se sastojao od “doterivanja” članaka za četvrto izdanje časopisa Horizons. Prominentne ličnosti koje pišu za časopis su skoro bez premca - u ovom broju smo imali Žan-Klod Junkera, Berta Koendersa, Karla Bilta i Patrika Hoa - i stoga mi je u samom početku bilo zaista zastrašujuće da obrađujem radove ovih saradnika. Naučila sam koliko je lako propustiti štamparske greške, čak i nakon više čitanja, i uvidela kakva pažnja se, iza kulisa, posvećuje detaljima kako bi se proizvela visoko kvalitetna publikacija.

Imala sam i malo vremena da se bavim nezavisnim istraživačkim projektima. Počela sam da izučavam istorijat, i postojeće političko okruženje oko, trgovine ljudima u Srbiji, i bila u stanju da organizujem niz susreta sa visokim zvaničnicima iz te oblasti. Takođe sam u određenoj meri istraživala probleme migracija u Sredozemlju i napisala članak koji će biti objavljen na CIRSD-ovom blogu pod nazivom “Mladi eksperti pišu”.


Završna nedelja mog stažiranja se poklopila - srećom po mene - sa CIRSD-ovim Intenzivnim seminarom o međunarodnim odnosima. Sposobnost učesnika i neverovatno impresivan skup govornika, poslužili su da istaknu sve veći značaj CIRSD-a na međunarodnoj sceni. Mnogo toga sam naučila, naročito o Bliskom istoku, i uživala baš u svakoj prezentaciji.

 

Nazad na CIRSD praksa