English | Srpski

Mihail Bing

Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Tokom proteklih nekoliko godina, Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj je sa svojim časopisom Horizontirazvio reputaciju foruma na kome neki od najuticajnijih mislilaca današnjice iznose svoja stanovišta o raznovrsnim izazovima pred kojima se svet nalazi.

Čitajući časopis od prvog izdanja, bio sam izuzetno voljan da iskoristim priliku i postanem deo njegovog uredničkog tima. Kao student četvrte godine međunarodnih odnosa Univerziteta u Beogradu, uvek sam težio ne samo teorijskom radu i akademskom istraživanju, već i primeni sličnih saznanja u praksi. Upravo takvu priliku sam dobio kroz rad u CIRSD-u.

Bilo da se radilo o kancelarijskim diskusijama o dnevnoj politici ili uredjivanju članaka istaknutih autora iz svih delova sveta, iskustvo u CIRSD-u je bez sumnje bilo unikatno. Učenje procesa izdavanja časopisa, uključujući neizostavne delove poput stalnog vraćanja na početak  i ponovnog uređivanja tekstova, bilo je iskustvo koje mi je otvorilo oči. Što sam više saznavao o procesu, time su urednici i zaposleni u CIRSD-u zadobili moje još veće poštovanje.

Još jedna impresivna karakteristika CIRSD-a i časopisa „Horizonti“ je širok dijapazon tema koji ova publikacija pokriva. Kao neko ko je rođen na malom ostrvu Trinidad blizu obale Venecuele, bilo je utešno otkriti da institucije poput CIRSD-a probleme sa kojima se suočavamo u Latisnkoj Americi i na Karibima smatraju bitnim.

Stažiranje u CIRSD-u koje se odvijalo tokom završne godine studija je moj boravak u Srbiji dovelo do logičnog završetka. Odluka da oktobra 2011, kao strani student, dođem u Srbiju bila je podstaknuta pokretanjem projekta „Svet u Srbiji” koji za cilj ima dovođenje stranih studenata na Univerzitet u Beogradu. Ovaj program je osmišljen za vreme tadašnjeg ministra spoljnih poslova i trenutnog predsednika i osnivača CIRSD-a, gospodina Vuka Jeremića.

Ukupno gledano, svakako mogu reći da sam uživao u stažu provedenom u CIRSD-u. Zaposleni su uvek bili veoma prijateljski nastrojeni, a iskustvo rada u okruženju poput ovog će mi u budućnosti definitivno biti od neprocenljivog značaja.

Mihail Bing