Velika zabluda - Džon Miršajmer

* NOTICE: CIRSD only carries the Serbian-language version of this book.

 

U skladu sa široko rasprostranjenim mišljenjem na Zapadu, Sjedinjene Države bi trebalo da šire liberalnu demokratiju u svetu, kao i da podstiču otvorenu međunarodnu ekonomiju i izgrađuju međunarodne institucije. Politika preuređenja sveta prema američkom modelu trebalo bi da zaštiti ljudska prava, podstiče mir i učini svet bezbednim za demokratiju. To se, međutim, nije dogodilo, već su se Sjedinjene Države u velikoj meri militarizovale. Ratovi koje one vode podrivaju mir, narušavaju ljudska prava i ugrožavaju liberalne vrednosti u samoj zemlji.

Ovim važnim zaključkom poznati stručnjak za međunarodne odnose Džon Miršajmer dokazuje da je liberalna hegemonija – spoljna politika koju Sjedinjene Države sprovode od završetka Hladnog rata – osuđena na neuspeh. Po njemu, bilo bi mnogo razumnije da Vašington usvoji više ograničenu spoljnu politiku zasnovanu na zdravorazumskom poimanju načina na koji nacionalizam i realizam ograničavaju delovanje velikih sila u svetu. Velika zabluda je lucidno i zanimljivo delo od izuzetne važnosti za naučnike, kreatore politike i sve one što su zainteresovani za budućnost američke spoljne politike.


„Idealisti, kao i realisti, treba da pročitaju ovu izvanrednu, sistematski napisanu knjigu. Ona će pozitivno uticati na vaš način razmišljanja čak i ako se ne slažete sa autorom.”
ROBERT D. KAPLAN, autor knjige Povratak sveta Marka Pola – rat, strategija i američki interesi u dvadeset prvom veku (The Return of Marco Polo’s World: War, Strategy, and American Interest in the Twenty-First Century)
 

„Najbolja od brojnih knjiga koje nastoje da objasne kako i zašto je američka spoljna politika krenula tako katastrofalno pogrešnim pravcem. Ovo se posebno odnosi na mesta na kojima autor teoriju sučeljava s haosom koji danas vlada u svetu.”

STIVEN KINZER, autor knjige Braća – Džon Foster Dales, Alen Dales i njihov tajni svetski rat (The Brothers: John Foster Dulles, Allen Dulles, and Their Secrete World War)

 

„Velika zabluda Džona Miršajmera predstavlja vrhunsko naučno delo iz oblasti političkih nauka, sumarni prikaz dugogodišnjeg razmišljanja jednog od vodećih naučnika o teoriji međunarodnih odnosa i američkoj spoljnoj politici.”KRISTOFER LEJN, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu A&M u Teksasu


„Liberalne države imaju mnogo dobrih strana, ali autor u Velikoj zabludi veoma logično i zadivljujuće jasno objašnjava zašto su njihovi napori da šire svoje vrednosti osuđeni na propast. I liberalni ’krstaši’ i okoreli realisti mogu mnogo da nauče iz ove zanimljive knjige.”
STIVEN VOLT, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu državne uprave „Džon F. Kenedi” Univerziteta Harvard

 

 

CENA: 1750 dinara

*Knjigu je moguće kupiti i u radnjama Službenog glasnika, kao i na prodajnim mestima izdavačkih kuća Lagune i Vulkana.

Nazad na knjige