CIRSD i DRC održali Horizons panel u Pekingu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i kineski Razvojni istraživački centar državnog saveta Kine (DRC) organizovali su panel u Pekingu 8. 9. 2015. godine, čime je ujedno i promovisan najnoviji broj časopisa Horizons.

 


Panel pod nazivom “Kina i svet” održan je u prestižnom državnom kompleksu Diaojutai. Skup je počeo svečanim obraćanjem bivšeg ministra spoljnih poslova i sadašnjeg odbornika u vladi Narodne Republike Kine, Jang Điječija, koji je tom prilikom naglasio da “ovakav događaj u velikoj meri promoviše međusobno razumevanje i saradnju Kine i sveta”.

Kao moderator panela, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić je istakao da današnji svet sve više dobija oblik multipolarnosti, naglasivši ulogu Kine kao ključnu za niz međunarodnih pitanja, počevši od klimatskih promena pa sve do pitanja mira i stabilnosti u svetu. Jeremić je takođe podvukao značaj velikih razvojnih inicijativa i institucija poput “Novog puta svile” i Azijske infrastrukturne banke kao instrumenata budućih strateških pravaca Azije ali ostatka sveta. “Njihov uspeh bi značio fundamentalnu transformaciju političkih i ekonomskih tokova globalizacije u XXI veku” zaključio je Jeremić.

Na pekinškom panelu govorilo je šest učesnika, uključujući i dva člana savetodavnog odbora CIRSD-a: predsednika DRC Li Veija i bivšeg potpredsednika Evropske komisije i ministra spoljnih polsova Italije Franka Fratinija.

 


U svom obraćanju, Li Vei je istakao značaj opšte međusavisnosti u XXI veku, naglasivši “da se Kina ne može razviti bez sveta, niti se ostatak sveta može razviti bez Kine”. Uz pomoć pomenutih strateških inicijativa, nudi se jedinstvena prilika za stvaranje opšte zajednice blagostanja I propseriteta.

Franko Fratini je govorio o značaju globalne uloge Kine, uzimajući u obzir istorijsku privrženost ove zemlje principima povelje Ujedinjenih nacija i ulogu Pekinga kao “promotera svetskog poretka u svetu bez poretka”. Kina stoga u velikoj meri doprinosi izbegavanju niza međunarodnih kriza, uzimajući kao primer Koreju, Iran i Južni Sudan, angažujući se diplomatski na najvišem međunarodnom nivou, kao i u borbi protiv terorizma u Pakistanu i Avganistanu. Fratini je takođe naglasio kulturni, ekonomski i politički značaj “izvanrednih projekata” poput “Novog puta svile”, koje je ovom prilikom nazvao suprotnim bilo kakvoj pretnji za Evropu i ostatak sveta.

Na panel diskusiji povodom promocije Horizonsa učestvovali su i Tomas Polsen, član izvršnog borda nemačke Kerber Fondacije, Vang Jađun, direktor odeljenja za planiranje politike pri kineskom ministarstvu spoljnih poslova, zatim Žang Jujan, direktor Instituta za svetsku ekonomiju i politiku Kineske akademije društvenih nauka i jedan od najistaknutijih kineskih stručnjaka iz oblasti ekonomije, kao i Patrik Ho, zamenik predsedavajućeg i generalni sekretar Kineskog energetskog fonda iz Hong Konga.

Tomas Polsen usredsredio je svoje izlaganje na ekonomske veze između Evrope i Kine, podvukavši pritom da ostaje još puno prostora za unapređivanje saradnje u oblasti politike. Kao razlog za nedovoljno razvijene odnose u ovoj oblasti, Polsen je naveo veliku geografsku distancu, kao i različite vrednosti. On je naveo dva primera koja mogu poslužiti kao buduća konceptualna baza za aktivniju političku saradnju: izostanak pokušaja “da se izvoze spostveni sistemi u druge zemlje” i zajednička vera da ne postoje “brza rešenja” za međunarodne izazove. I Evropa i Kina, u skladu sa mudrošću dve velike civilizacije, gaje tradicionalnu preferenciju ka dugoročnim transformacijama, poput one koju predstavlja “Novi put svile”.

Vang Jađun je govorio o značaju predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Sjedinjenim Američkim Državama, čiji odnosi na mnogo načina predstavljaju najvažnije bilateralne odnose na svetu. On je takođe govorio o kontinuiranoj posvećenosti Kine Ujedinjenim nacijama i izrazio nadu da će usvajanje razvojne agende za period posle 2015. godine proizvesti nove globalne okolnosti koje će od ove organizacije zahtevati dublji pristup stvaranju napretka i prosperiteta čovečanstva.

Žang Jujan je svoje obraćanje posvetio objašnjavanju nove faze ekonosmkog razvoja Kine. Posebno je obratio pažnju na sve veći strah međunarodne zajednice od nestabilnosti na kineskoj berzi i mogućnosti da ona dovede do pada ekonomije, rekavši da je kineska ekonomija u osnovi zdrava. S druge strane, izrazio je zabrinutost da može doći do usporavanja globalnog rasta, dodavši da su nezapamćeni nivoi suverenog duga izazvanim niskim kamatnim stopama veštački dovodili do rasta, pri čemu je ne samo proizvodnja rasla po nižim stopama, već je i trgovinski rast bio niži od ekonomskog zbog nižih cena robe. Istakao je da održivi rast zahteva kontinuirane i dobro koordinisane reforme i liberalizaciju tržišta između glavnih ekonomskih aktera kako bi se na pravi način usmerila domaća potražnja.


Patrik Ho je posebno obratio pažnju na sve veći značaj “meke moći”. Kina ima toliko toga da doprinese, kao i da nauči iz sopstvenih i tuđih istorijskih iskustava, rekao je Ho. On je naglasio da će glavna manifestacija benevolentnog stave Kine u spoljnoj politici biti ta da svoje težnje uskladi sa težnjama drugih. Dodao je da se mnoge zemlje mogu povezati sa kineskim iskustvom: nejednak tretman od strane velikih sila, poteškoće u razvoju, kao i želja da se održi nacionalni identitet prilikom uklapanja u moderni svet. Po kineskom shvatanju, “modernizacija ne znači da neko dobija a neko gubi, niti takmičenje do smrti. To predstavlja slobodnu zonu neograničenih mogućnosti i prilika za razvoj i zajedničku saradnju pri čemu se nasleđe svih strana može sačuvati”.

Horizons panel diskusija u Pekingu je okupila odabranu publiku od oko 400 zvaničnika vlade, diplomata, preduzetnika, investitora, bankara, predstavnika instituta, kao i studenata sa najprestiužnijih kineskih univerziteta.

[PRILOG B92 O HORIZONS PANELU U PEKINGU]

 

 

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti