CIRSD i IISS održali panel o Bliskom istoku u Londonu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Međunarodni institut za strateške studije (IISS) održali su danas u Londonu ekskluzivni panel o Bliskom istoku.

Ovom jednodnevnom događaju predsedavali su generalni direktor IISS-a Džon Čipman i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, a uvodni govor održao je nacionalni savetnik za bezbednost britanskog premijera Mark Lajal Grant.

Panel diskusija obuhvatila je tri teme: Islamsku državu i problem radikalnog islamizma, regionalnu stabilnost, kao i Iran i ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

Među učesnicima londonskog događaja bili su i bivši ministar spoljnih poslova Egipta Nabil Fahmi, bivši ambasador Izraela u SAD kao i glavni pregovarač sa Sirijom Itamar Rabinovič, direktor Instituta za orijentalne studije ruske akademije nauka Vitalij Naumkin, bivši načelnik obaveštajne službe Saudijske Arabije princ Turki al Fajsal, bivši američki nacionalni savetnik za bezbednost Stiven Hedli, bivši američki ambasador u Avganistanu, Iraku i Ujedinjenim nacijama Zalmaj Halilzad, dekan Škole za međunarodne odnose na Univerzitetu Džon Hopkins Vali Nasr, predsednik Ist Vest instituta i bivši američki ambasador u Pakistanu Kameron Manter, izvršni direktor IISS-a Džon Dženkins, kao i viši savetnik za pitanja političkog Islama IISS-a Neli Lahud.

Jeremić je istakao da je panel u Londonu bio izuzetno uspešan. „Nama iz CIRSD-a je posebna čast da organizujemo događaj sa tako prestižnom svetskom institucijom kakva je IISS. Vrlo smo zahvalni i na činjenici da smo među učesnicima panela imali stručnjake iz zemalja koje su ključni akteri na Bliskom istoku. Ovo je bila otvorena, iskrena, ali i vrlo informativna debata koja je sigurno doprinela boljem međusobnom razumevanju samih aktera, čija će uloga biti ključna u razrešenju niza postojećih kriza u regionu“, zaključio je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti