CIRSD konferencija o Velikom ratu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke“, u Beogradu, 30. i 31. maja 2014. godine. Na svakom od pet od panela, prisustvovalo je oko 350 ljudi. Još nekoliko hiljada pratilo je direktan prenos konferencije putem interneta, na CIRSD vebsajtu. Među učesnicima konferencije bili su renomirani svetski istoričari, profesori elitnih univerziteta, politički lideri, diplomate i intelektualci.


U petak, 30. maja 2014. godine, fokus konferencije bio je na uzrocima početka Prvog svetskog rata iz ugla istoričara. Tokom dve panel diskusije renomirani svetski istoričari poput Kristofera Klarka, Dominika Lievena, Hartmuta fon Štrandmana, Džona Kejgera, Gintera Kronenbitera, Lućiana Monzalija i Ekaterine Romanove dali su svoja tumačenja na pitanje da li je početak Velikog rata bio rezultat neuspeha diplomatije ili lošeg predviđanja dela političkih i vojnih elita. Na konferenciji su učestvovali i srpski profesori Leon Kojen, Vojislav Pavlović, Slobodan Marković i Dušan Bataković.
Osnivač Stratfora Džordž Fridman govorio je na početku drugog dana, 31. maja, i njegov govor je poslužio kao uvod za temu: primene pouka Prvog svetskog rata na aktuelna žarišta u svetu: Ukrajinu, Bliski istok i istočnu Aziju.
Na panelima o Ukrajini, Bliskom istoku i Istočnoj Aziji učestvovali su politički lideri, diplomate i intelektualci poput generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera, bivšeg premijera Australije Kevina Rada, bivšeg zamenika ministra spoljnih polsova Japana Cunea Nišide, bivšeg potpredsednika vlade Izraela Haima Ramona, dobitnika Pulicerove nagrada kolumniste Vol Strit Žurnala Breta Stivensa, profesora Kolumbija univerziteta Džefrija Saksa, predsednice Fondacije za istorijske poglede u Moskvi Natalije Naročnickaje, profesorke medjunarodnih odnosa Nine Hruščove, Patrika Hoa, predsednika Komiteta kineskog energetskog fonda iz Hong Konga. Učesnici panela bili su i članovi medjunarodnog Savetodavnog odbora CIRSD-a. Od domaćih stručnjaka, na konferenciji su učestvovali i Darko Tanasković i Ljiljana Smajlović.   
Nakon konferencije, profesor Klark je rekao da je ''CIRSD organizovao izuzetan skup na kome je uspeo da okupi na jednom mestu veliki broj istaknutih političkih lidera i intelektualaca, koji su imali priliku da razmene mišljenja u oblasti geopolitike iz ugla istorije''. Naglasio je da je konferencija ''obilovala kvalitetnom raspravom i da su se tokom diskusija uočile mnoge paralele između 1914. godine i sadašnje situacije u svetu''.
Šaukat Aziz, bivši premijer Pakistana, rekao je posle konferencije da je bila jako dobra ideja okupiti toliko važnih ljudi na jednom mestu,  kako bi se prodiskutovalo o poukama izvučenim iz perioda Prvog svetskog rata. Inicijativu CIRSD-a je nazvao „brililjantnom i pravovremenom“.
 Bivši ministar spoljnih poslova Španije i Specijalni predstavnik EU za Bliski istok Migel Anhel Moratinos izneo je svoj utisak da je konferencija bila „neverovatan uspeh“.
Kompletan rezime konferencije možete videti ovde. Pogledajte izlaganja svih učesnika u video galeriji, kao i fotografije sa konferencije u foto galeriji.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti