CIRSD koorganizator Asila Foruma

Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) bio je ove godine zvanični koorganizator tradicionalnog Asila medjunarodnog foruma u Maroku, koji je poslednje tri decenije posvećen iznalaženju optimalnih odgovora na ključne političke i ekonomske izazove u širem regionu Mediterana.

 


Asila forum je i ove godine okupio ugledne medjunarodne političke figure, ministre država regiona, kao i poslovne lidere iz zemalja Mediterana, a glavna tema ovogodisnje konferencije, koja je održana 24. i 25. jula, bila je u vezi sa uticajem "Novog hladnog rata" na južnu Evropu, severnu Afriku i Bliski istok.


Forum su svečano otvorili Muhamed Benaisa - gradonačelnik Asile, dugogodišnji ministar spoljnih poslova Maroka i član Medjunarodnog odbora CIRSD-a, i Vuk Jeremić, predsednik CIRSD-a.


Jeremić je u svom uvodnom izlaganju izrazio bojazan da bi porast tenzija izmedju glavnih globalnih aktera mogao ugroziti ključne aktuelne medjunarodne pregovaračke procese pod okriljem Ujedinjenih nacija, koji krajem ove godine treba da rezultiraju usvajanjem nove globalne razvojne strategije održivog razvoja za period 2015-2030, kao i sveobuhvatnim obavezujucim sporazumom o borbi protiv klimatskih promena. Predsednik CIRSD-a je pozdravio postizanje sporazuma sa Iranom u vezi sa proizvodnjom i korišćenjem nuklearne energije, izražavajući nadu da će on dovesti do smanjenja tenzije i trke u naoružanju na Bliskom istoku, a ne do još ostrijih rivalstava i intenziviranja lokalnih sukoba.


Zajedno sa drugim medjunarodnim zvaničnicima, aktuelnim ministrima i nekadašnjim predsednicima brojnih država Mediterana, na konferenciji su učestvovali i članovi Medjunarodnog odbora CIRSD-a Saukat Aziz, Mihel Anhel Moratinos, Markos Kiprijanu, Luis Amado i Tidiane Gadio.


Delegaciju CIRSD-a su činili i visi savetnik Damjan Krnjević i programski direktor Nikola Jovanović.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti