CIRSD na sastanku Saveta lidera za održivi razvoj UN u Njujorku

Delegacija Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) učestvovala je na događajima u organizaciji Mreže UN za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network - SDSN) na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Članove delegacije čine predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i viši savetnik Damjan Krnjević Mišković.
Na petom po redu sastanku Saveta lidera SDSN čiji je Jeremić član, glavna tema sastanka je “2015. - ključna godina”. U centru pažnje bile su teme procesa održivog razvoja i uloge SDSN-a, kao i njen doprinos debati o modelitetima finansiranja razvoja, unapređenju procesa stvarne dekarbonizacije u okviru pregovora o klimatskim promenama, zatim uloga privatnog sektora u razvoju načela održivog razvoja i SDSN inicijative za online obrazovanje o održivom razvoju.
Viši savetnik CIRSD-a Damjan Krnjević Mišković, učestvovao je na sastanku SDSN-a tematske grupe o gradovima i ciljevima održivog razvoja, kao i o ulozi gradova u implementaciji razvojne agende za period nakon 2015. godine. Na sastanku su govorili gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, Rio de Žaneira Eduardo Paes i Pariza Ana Hidalgo, a učestvovali su i gradonačelnici Buenos Airesa, Johanesburga, Kopenhagena, Melburna i Šenžena.
SDSN je jedna od globalno najuticajnijih organizacija čija istraživanja i savete koriste zemlje članice UN u kreiranju Agende UN održivog razvoja za period posle 2015. godine. Savet lidera nadgleda rad SDSN-a i čine ga eminentni svetski stručnjaci za oblast održivog razvoja iz akademskog sveta, biznisa, civilnog društva i javnog sektora.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti