CIRSD panel o spoljnoj politici Amerike

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je u Beogradu izuzetno posećen panel o američkoj spoljnoj politici i ulozi SAD u savremenim međunarodnim odnosima, čime je ujedno predstavljen i najnoviji broj časopisa Horizonti koji već godinu dana izdaje CIRSD.

Na panelu su učestvovali proslavljeni američki politikolog Džozef Naj, dekan elitne Flečer škole Džejms Stavridis, predsednik uticajnog Centra za nove američke studije iz Vašingtona Ričard Fontejn, kao i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Poljske Radoslav Sikorski, a moderator je bio predsednik CIRSD Vuk Jeremić.

Otvarajući panel Jeremić je istakao da je svet sve kompleksniji i nepredvidljiviji i da se "najavljivani kraj istorije nije desio i da ga ni ne treba očekivati". "U takvom svetu, Amerika ima posebnu ulogu i odgovornost", naglasio je Jeremić, pre nego što je sa sagovornicima komentarisao najvažnija pitanja i pozicije SAD u savremenim međunarodnim odnosima.

 Džozef Naj ocenio je da je Evropa najvažniji partner SAD, kao i da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio velika greška. On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog izbegličke krize koja je pogodila Evropu istakavši da ona izaziva "populističko nezadovoljstvo u mnogim demokratskim zemljama".

S njim se saglasio i Radoslav Sikorski koji je rekao da izbeglička kriza utiče na nacionalni sastav zemlja članica EU, što demagozi, kako je istakao, koriste u političkom životu. On je objasnio uzroke i posledice izbegličke krize, i istakao da je propust Evrope da formuliše zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku doveo do "neodbranjivosti" spoljne granice Unije i do ugrožavanja Šengena. Podvukao je da je Zapad pogrešno shvatio Arapsko proleće, i izjavio da "kada bih lično ja imao izbor između sekularnih i verskih diktatora, uvek bih izabrao one prve". 

Ričard Fontejn je naglasio da SAD nisu do kraja izvukle lekcije iz prethodnih intervencija na Bliskom istoku, kao i da nema lakih i brzih rešenja za Siriju. On je istakao da formiranje vlade nacionalnog jedinstva predstavlja utopiju, makar za sada, i naglasio da trenutno SAD mogu samo da ublaže negativne posledice kolapsa Sirije. Fontejn je izjavio da ne zagovara Hladni rat sa Rusijom, "ali da prema njoj treba delovati čvrsto i demonstrirajući otpor".


Admiral Stavridis istakao je da je ključ za pobedu nad Islamskom državom delovanje u širokim koalicijama, a ne unilateralna i direktna intervencija poput one iz 2003. godine. Podvukao je da pobednička strategija podrazumeva pružanje podrške iračkim regularnim snagama, kao i određeni nivo saradnje SAD i Rusije u Siriji. Stavridis je naglasio da se kampanja za predsedničke izbore u SAD neće odraziti na njihovu spoljnu politiku, koja će biti u ovoj godini fokusirana na Siriju i Severnu Koreju.


Pri kraju panela, profesor Naj je podvukao da Kina nije suštinski rival Americi, jer će njen dalji rast i razvoj izazvati podozrenje i otpor u istočnoj Aziji, što će omogućiti nastavak američkog prisustva tamo. On je rekao da ne treba ozbiljno shvatati komplimente predsedničkog kandidata Donalda Trampa upućene ruskom predsedniku Putinu, "jer Tramp nema spoljnopolitičku doktrinu i reaguje impulsivno i nedosledno".


Debatu je pratilo više od hiljadu gostiju, veliki broj ambasadora, profesora i studenata sa Univerziteta u Beogradu, kao i mnogi novinari i predstavnici političkog i javnog života.

Fotogaleriju sa događaja možete pogledati ovde.

https://www.youtube.com/watch?v=t9WMI7kgzW0

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti