CIRSD partner Asila foruma

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) učestvovao je ove godine kao partner u organizovanju tradicionalne međunarodne konferencije “Asila forum”, koja već više od 35 godina okuplja istaknute ličnosti iz sveta politike, diplomatije i biznisa, prevashodno iz Evrope, Afrike i Azije.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je "Održivi razvoj u vremenu međunarodnih kriza", a zvanicama su se na otvaranju, pored predsednika Asila foruma Muhameda Benaise, obratili i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, ministar razvoja Nigera Amadu Alahuri, kao i bivši premijer Pakistana Shaukat Aziz.

Predsednik CIRSD je na otvaranju Foruma istakao paradoks današnje situacije u međunarodnim odnosima, koji se sastoji u tome da države danas nikad nisu bile povezanije u ekonomskom i tehnološkom smislu, a da istovremeno prisustvujemo rastućem broju međunarodnih kriza i konflikata. “Paralelno sa međunarodnim konfliktima koji imaju potencijal da svet uvuku u veći sukob, suočeni smo sa ekonomskom stagnacijom, rastućim socijalnim razlikama i degradacijom prirodnih resursa i životne sredine. To zahteva novo promišljanje upravljanja medjunarodnim odnosima, kao i reformu medjunarodnih organizacija”, rekao je Jeremić. On je podvukao da je kriza u Ukrajini dovela do otežanog rada Saveta bezbednosti UN, usled visokog nivoa podozrenja između njegovih ključnih članica, i da će to negativno uticati na rešavanje važnih svetskih gorucih pitanja, ‎od izrealo-palestinskog odnosa do sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Jeremić je podsetio da su sledeće godine u decembru na političkoj agendi dve ključne međunarodne konferencije pod okriljem Ujedinjenih nacija, koje ce imati dalekosežne posledice po samu budućnost planete:  završni Samit o klimatskim promenama, kao i usvajanje novih globalnih razvojnih ciljeva u okviru koncepta održivog razvoja. Predsednik CIRSD je apelovao na minimum dobre volje, svesti o značaju ovih događaja i konsenzusa između najvažnijih aktera kako bi ova dva krucijalna događaja bila krunisana uspehom. Predsednik CIRSD je napomenuo I da je uloga i odgovornost Ujedinjenih nacija ogromna i podvukao da je neophodno snažno liderstvo sa vizijom kako bi ova organizacija odgovorila izazovima 21. veka.

Tokom trajanja Asila foruma, predesnik CIRSD je učestvovao i na panelu o budućnosti UN, koji je moderirao nekadašnji ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini. Govoreći na ovom panelu, Jeremić je izneo niz predloga u cilju revitalizacije ove organizacije: unapređenje mehanizma saradnje između UN i grupacije najbogatijih zemalja G20; podizanje nivoa transparentnosti u radu organizacije, kao I preuzimanje liderstva u sprovodjenju nove globalne razvojne strategije. Na ovom panelu su, između ostalih, učestvovali i nekadasnji ministar spoljnih poslova Kipra i evropski komesar Markus Kiprijanu, kao i predsednik Komisije spoljnih poslova Danske Per Stig Muler.

Predsednik Asila foruma je nekadašnji dugogodisnji ministar spoljnih poslova i kulture Maroka, a danas gradonačelnik Asile Mohamed Benaisa, a istovremeno je i član savetodavnog odbora CIRSD-a.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti