CIRSD pokreće novi međunarodni časopis: HORIZONS

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) počinje sa objavljivanjem novog časopisa pod nazivom Horizons, koji će biti posvećen međunarodnim odnosima i održivom razvoju.

Opredeljenje da se započne sa publikovanjem časopisa bazirano je na utisku da se mali broj postojećih publikacija bavi ovim temama kao posebnim konceptualnim i metodološkim celinama, ili da ovu problematiku posmatra iz globalne perspektive. Horizons će biti naš doprinos svestranijem praćenju razvojnih pitanja (ekonomskih, socijalnih i ekoloških) kao integralnog dela savremenih medjunarodnih odnosa.
Horizons će činiti tekstovi uticajnih autora iz sveta politike, privatnog sektora, medija i akademske zajednice; ali, neće težiti jedoobraznosti u stavovima, već će podsticati različitost mišljenja i sudova zasnovanim na argumentima.
Namera nam je da tekstovi objavljeni u Horizons ponude promišljanje bar jedne od tri, prema našem mišljenju, izuzetno važne oblasti. Prvo, promišljanje na temu kako unaprediti mirnodopsku saradnju između država uz istovremeno bolje razumevanje i zajedničko reagovanje na promene globalnih okolnosti. Drugo je doprinos pronalaženju načina na koji međunarodni sistem može postati otvoreniji, inkluzivan, prosperitetan i siguran. I treće, prihvatanje sveobuhvatnog koncepta održivog razvoja kao osnove agende UN za period nakon 2015. godine.
U vezi uređivačke politike, Horizons neće biti politički deklarisan u smislu zastupanja određenog političkog stava, ili ideološke orijentacije. Časopis će, međutim, promovisati ideju multilateralizma, imajući na umu da uredništvo veruje da je uspešno suočavanje sa ključnim izazovima u 21. veku moguće uz usklađeno multilaterno delovanje. Iako uredništvo ne tvrdi da je to jedini mogući način, ipak polazi od teze da sve složenija dešavanja na globalnom nivou, koja sa sobom nose povišen stepen neizvesnosti, zahtevaju veći, a ne manji obim saradnje među državama, međuvladinim organizacijama i ostalim uticajnim akterima na međunarodnoj sceni.
CIRSD, stoga, pokreće Horizons kao novi forum za globalnu raspravu o važnim međunarodnim pitanjima koja oblikuju i utiču na dešavanja na svetskoj političkoj sceni.
Prvi broj časopisa Horizons biće objavljen krajem septembra 2014. godine, biće štampan na engleskom jeziku i izlaziće tromesečno. Promocije časopisa biće održane u oktobru 2014. godine, u Beogradu i Njujorku.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti