CIRSD predstavio knjigu o životnom delu izraelskog državnika Jicaka Rabina

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je knjigu "Jicak Rabin - vojnik, lider, državnik" autora Itamara Rabinoviča, o životnom delu nekadašnjeg premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. godine Jicaka Rabina. 

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić rekao je da je Rabinovič jedan od najvećih savremenih mislilaca u oblastima međunarodnih odnosa i bezbednosti.

"Itamar Rabinovič je svetski intelektualac, bivši predsednik Univerziteta u Tel Avivu i bivši ambasador Izraela u SAD. Vodio je u ime jevrejske države pregovore sa Sirijom i jedan je od najvećih sstručnjka današnjice za tu zemlju", naveo je Jeremić, podsetivši da je Rabinovič bio izuzetno blizak Rabinov saradnik. 

Predsednik CIRSD je istakao dodao da je mu je čast što je srpski prvi stani jezik na koji je prevedena Rabinovičeva knjiga.

Rabinovič se Jeremiću zahvalio zbog organizovanja promocije knjige i naveo da ga je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i Predsednik Generalne skupštine UN impresionirao herojskim rezultatom u kampanji za generalnog sekretara UN.

Rabinovič je ocenio da je život Jicaka Rabina bio pun značaja za njegovu zemlju i region Bliskog istoka.

Autor knjige je naveo da Rabin kao mladić nije planirao da postane vojnik ali je posle početka Drugog svetskog rata na Bliskom istoku pokazao fantastican talenat za vojne operacije i brzo napredovao do funkcije načelnika Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga.

"Posle vojske je hteo da proširi vidike i mislio je da je pozicija ambasadora Izraela u Vašingtonu dobra prilika za to. Video je kako se početkom devedesetih godina prošlog veka menjaju odnosi Izraela i njegovih suseda, uočio je pretnju Irana", kazao je Rabinovič.

On je istakao da je ubistvo Rabina 1995. godine bilo veliki udarac nastavku mirovnog procesa između Izraela i Palestine.

"Rabin je verovao da je dobio drugi premijerski mandat kako bi Izrael izveo na stazu mira. Ta mirovna politika je bila kontradiktoran proces kome su se protivili mnogi u Izraelu. Rabin je bio jedini koji je Izraelcima mogao da "proda" tu politiku, što je njegov ubica dobro znao", naveo je autor. 

Rabinovič je podsetio da je Izreal, posle Sporazuma iz Osla, sklopio mir sa Jordanom i u velikoj meri popravio svoje odnose sa arapskim zemljama.

“U isto vreme mnogi u Izrealu su na Sporazum iz Osla gledali kao na izdaju i veliku grešku”, ukazao je Rabinovič, i dodao da su takvom uverenju doprineli i teroristički napadi u kojima su ubijani izraelski građani.

On je ocenio da su koristi od ubistva Jicaka Rabina pre svega imali Iran koji "nije želeo mir između Izraela i Palestina", ali i religiozno krilo cionista u samom Izraelu. 

Rabinovič je, povodom aktualnih odnosa u Izraelu, naveo da je tamošnje društvo podeljeno po pitanju budućnosti i odnosa sa Palestincima.

“Svestan sam da je govorim u zemlji koja i sama ima iskustva sa podelama oko ključnih pitanja - i u Izraelu je slična situacija. Kod nas se to neslaganje uglavnom odnosi na pitanje budućnosti Zapadne obale”, rekao je Rabinovič. 

On smatra da sada ne postoje uslovi za uspešne mirovne pregovore Izreala i Palestine, jer je palestinska vlast fragmentirana, a nije dovoljno jasna ni uloga SAD koje su uvek služile kao posrednik.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam rekla je da se čitalac Rabinovičeve knjige suočava sa ratom i mirom kao kontradiktornostima izraelskog društva, i ocenila da je mali broj političara prešao put od pobednika u ratu do uspešnih lidera, kao što je to bio slučaj sa Jicakom Rabinom. 

"Jicak Rabin se smatra jednim od najvećih državnika. Nije bio orijentisan ni previše levo, ni previše desno. Borio se za demokratiju i stabilnost i odlikovao ga je pragmatičan pristup koji je stekao još u vojsci", rekla je ambasadorka. 

Alona Fišer Kan rekla je da potraga za mirom predstavlja Rabinovu zaostavštinu.

"Mrzeo je diplomatiju ali je imao odlične diplomatske veštine, bio je vojnik a postao simbol mira. Ubijen je zbog pitanja status teritorija koje je kao vojskovođa sam osvojio, što je poseban paradoks", dodala je Alona Fišer Kam.

Ona je navela da je Rabin 1995. godine, uoči samog atentata, na javnom skupu poručio da veruje da velika većina građana Izraela želi mir.

“Spreman sam da preuzmem rizik za postizanje mira, a vaš dolazak ovde je dokaz da velika većina ljudi ne odobrava nasilje koje potkopava našu demokratiju”, podsetila je Alona Fišer Kam na Rabinove reči. 

Bivša ambasadorka Srbije i Crne Gore u Izraelu Krinka Vidaković Petrov ocenila je da je Rabin bio i jastreb i golub, da je znao šta je moć ali je i poznavao ograničenja sile.

“Rabin je pokazivao ne samo veliko vojničko umeće nego i državničku mudrost kada je govorio o potrebi postizanja mira. Za to je bila potrebna velika hrabrost, istakla je Krinka Vidaković Petrov.

Ona je ocenila da je život Jicaka Rabina "otelotvorenje snage" Izraela od osnivanja države 1948. godine do 1995. godine, kada je Rabin ubijen.

Krinka Vidaković Petrov je dodala da je Rabinovičeva knjiga zasnovana na autentičnim zapisima sa sastanaka izraelske vlade, arhivama i memoarima, uključujući i Rabinove, a autor knjige je jedan od ključnih svedoka događaja opisanih u delu. 

“Centralni deo knjige je posvećen životu Jicaka Rabina ali ona doprinosi i širem razumevanju odnosa na Bliskom istoku. Narativ je hronološki segmentiran ali kao triler podvlači tenzije koje su kulminirale Rabinovom smrću. Ironično je to što ga je ubio neko iznutra, ne Palestinac već Izraelac", navela je Krinka Vidaković Petrov.

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti